Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.
Je ontdooit alle diepvriesgroenten
Tijdbesparingstip: diepvriesgroenten kun je gewoon in bevroren staat in de pan mikken. Zolang ze een interne kooktemperatuur van zestig graden hebben, kun je ze veilig opeten. Sommige producten gaan er zelfs op achteruit als je ze ontdooit.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot. Dus wokken met verse groenten is de boodschap!
Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren broccoliroosjes met een laagje water 5 minuten in een afgedekte schaal. Doorroeren en nogmaals 5 minuten verwarmen. Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar.
De diepvriesgroenten kun je direct in bevroren toestand bereiden. Roerbak ze in een koekenpan of wok, verwarm ze in een afgedekte schaal in de magnetron of kook ze in ruim kokend water. Kijk op de verpakking voor de bereidingstijden van jouw product.
Ingevroren groentes hebben een minder lange kooktijd nodig dan de verse soorten.Dit komt doordat ze vooraf vaak al een keer gekookt zijn, alvorens ze ingevroren worden. Zorg er daarom voor dat je de groente niet te lang laat pruttelen, daar wordt de textuur namelijk niet bepaalt beter van.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
* Los ingevroren dus makkelijk doseerbaar! * Volgende keer weer net zo vers. Kort koken - dan blijven de vitaminen behouden. Pan: in een laagje water 4-6 minuten koken.
Kookpan: Voeg de bevroren bloemkoolroosjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Ideaal dus groente in te vriezen en zo langer te bewaren! De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Zo heb je altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd!
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Je kan diepvriesgroenten meteen verwerken in ovenschotels, soep, stoofpotjes of een saus. Maak je een quiche, een pizza of wil je de groenten bakken? Laat ze dan oppervlakkig ontdooien en bak ze op een hoog vuur, in verschilende kleine porties. Zo komt er niet te veel vocht vrij.
Naast de diepvriesgroenten in een pan met kokend water of in een saus te gebruiken, kunt u de bevroren groenten ook roosteren in de oven. Verwarm de oven dan voor (op een hoge temperatuur) en haal de groenten pas uit de vriezer zodra ze de oven in kunnen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Broccoli opwarmen gaat het gemakkelijkst in een stoompan, of in een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Schep de broccoli dan regelmatig om tijdens het verwarmen.
Sommige worden geel, zoals broccoli, wat niet gevaarlijk is, maar minder lekker. Bijna alle groenten verliezen vocht en worden dan taai (wortelen) of verleppen (zoals sla). Van een tijdje in water in de koelkast leggen knappen ze op, maar ook verlept blijven ze bruikbaar in soep, taart of als bouillonbasis.
Dat gebeurt bij het vochtverlies vlak na het plukken, bij het voorsnijden of schillen, bij het invriezen en doordat sommige groenten niet de kans krijgen om helemaal te rijpen. Uiteindelijk blijven er in diepvriesgroenten en verse groenten evenveel voedingswaarden achter. De een is dus niet minder gezond dan de ander.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien.
Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groente. Na de oogst worden diepvriesgroente meteen gewassen, gesorteerd, geblancheerd en ingevroren. Door deze snelle verwerking blijven voedingsstoffen optimaal behouden.
(1 portie: 200g) de bevroren sperziebonen (200 g) met een beetje water aan de kook brengen, ca; 4 minuten zachtjes laten doorkoken. Afgieten en naar wens op smaak brengen.
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.