Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Zelfs als je het afsnijdt, zit er nog steeds vocht onder waar het nog kan groeien. Als het om pastasaus gaat, zei Anderson " zeker niet" tegen het weglepelen van de schimmel." En dat is echt balen, want ik koop echt dure pestosaus," zei ze.
Wanneer is pesto niet goed meer? Door goed naar de kleur van de pesto te kijken en eraan te ruiken, kunt u bepalen of hij nog gebruikt kan worden. Als het product afwijkend ruikt of beschimmeld is, moet u het weggooien.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Als u een dramatische kleurverandering ziet, zoals dat de saus veel donkerder wordt, of als u een ranzige of muffe geur ruikt , dan kunt u ervan uitgaan dat het product bedorven is. In deze gevallen is het het beste om de pesto weg te gooien en een nieuwe pot te openen in plaats van hem op te eten.
Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto. Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.
Helaas heeft bruin worden niet alleen invloed op het uiterlijk, maar kan het ook de smaak van pesto veranderen. Oxidatie kan ervoor zorgen dat de verse smaken en aroma's van de saus gedempt of licht funky worden. Hoewel het niet gevaarlijk is, is dit onaantrekkelijke effect het vermijden waard als je later nog volop van overgebleven pesto wilt genieten .
De pesto kun je het beste rauw eten (niet verhitten dus), anders gaan de positieve eigenschappen van de knoflook en andere kruiden verloren.
Yoghurt en zure room: weggooien
Voedsel met een hoog vochtgehalte kan ook onder het zichtbare oppervlak besmet raken.
Schimmel van pesto scheppen werkt niet
De giftige stoffen die schimmels produceren, met name mycotoxinen, kunnen zelfs een gezond persoon ernstig ziek maken . Als u dus ook maar de kleinste hoeveelheid schimmel ziet, raden wij u aan om de hele partij meteen weg te gooien.
Het is onwaarschijnlijk dat u voedselvergiftiging heeft, vooral omdat u slechts een kleine hoeveelheid heeft geconsumeerd. Het zou helpen als u zich geen zorgen zou maken, maar in het geval van symptomen raad ik u aan Pepto Bismol te nemen , maar u hoeft zich nergens zorgen over te maken.
Schimmelgroei is het meest voor de hand liggende teken dat uw pesto bedorven is . Als u schimmel ziet groeien op het oppervlak, kunt u de container het beste meteen weggooien.
Klassieke pesto is best een gezonde keuze. Extra vierge olijfolie is een van de gezonde geheimen uit het Middellandse Zee gebied. En ook basilicum, knoflook en pijnboompitten passen prima in een gezond eetpatroon.
Net als elke pastasaus is het het beste om uw pestopot na opening in de koelkast te bewaren . Hoewel uw pesto veilig in uw voorraadkast kan blijven staan tot het eerste gebruik, zal het gegarandeerd bederven als u vergeet het na opening in de koelkast te zetten, lang voordat de houdbaarheidsdatum van vijf dagen is verstreken.
Volgens de kenners mag je pesto eigenlijk niet eten met gedroogde pasta als penne of fusilli. Ook mag je pesto eigenlijk niet opwarmen, de smaak komt het meest tot zijn recht als de basilicum niet wordt verwarmd. Daarom gebruik je ook echt een vijzel (en dus liever geen staafmixer of keukenmachine).
Pesto consumeren na de houdbaarheidsdatum kan leiden tot nadelige effecten, zoals voedselvergiftiging of een onaangename smaakervaring. De houdbaarheidsdatum wordt bepaald op basis van de kwaliteit en veiligheid van de ingrediënten die in de pesto worden gebruikt. Controleer de verpakking voor specifieke instructies met betrekking tot opslag en houdbaarheid.
Eenmaal geopend, blijft een pot pesto drie dagen goed in de koelkast zonder dramatische kwaliteitsvermindering. Het is nog twee dagen prima veilig, maar als je het langer laat staan, zal de kwaliteit ervan zo achteruitgaan dat het niet meer lekker is om te eten.
Sommige gebruikers op Reddit beweren dat ze de Costco pesto tot wel vier maanden hebben gebruikt, maar officieel moet je voor de zekerheid afgaan op de datum op de pot. Je kunt de staat ook beoordelen aan de hand van de geur en het uiterlijk, wetende dat het altijd het beste is om alles weg te gooien wat er niet goed uitziet — dat is tenslotte beter dan ziek worden.
Ja, sommige schimmels veroorzaken allergische reacties en ademhalingsproblemen. En een paar schimmels produceren, onder de juiste omstandigheden, "mycotoxinen", giftige stoffen die je ziek kunnen maken .
U krijgt geen aspergillose (een infectie) door het eten van voedsel dat besmet is met Aspergillus, maar u kunt wel aflatoxicose (vergiftiging) krijgen .
Precies. Oké, goed idee. Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op.