Een bamboe is een vervelende plant om te scheuren/ halveren. Dat komt doordat de wortels door elkaar heen groeien en bij het halveren kap je ook de wortels door die links of juist rechts af groeide, hierdoor kunnen stengels dood gaan na het halveren. De beste tijd is het voorjaar, vlak voordat ze gaan groeien.
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Het vermeerderen van bamboe cultivars (bv. Fargesia, Phyllostachys of Pleioblastus) wordt over het algemeen beperkt tot deling. Bij het delen van de planten worden pollen van de bamboe uitgegraven, voorzichtig met een steekschop gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant.
De bamboe verwijderen / uitgraven
Bamboe wortelt oppervlakkig. Bij het uitgraven van de bamboe ga je echter best tot zo'n 50 à 60cm diep om zeker te zijn dat je alle wortels meehebt. Graaf volledig rond te plant en verwijder de wortel en zijn uitlopers (!) in hun geheel. Werk vervolgens naar binnen toe.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
Om een echt bamboebos te bereiken, kunnen zowel woekerende als niet-woekerende bamboes tot op ooghoogte worden uitgedund. Knip of zaag hiervoor de oudste (en dunste) halmen zo dicht mogelijk bij de grond af. Zorg voor scherp gereedschap en draag indien gewenst een veiligheidsbril.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Welke laagblijvende niet woekerende bamboe hebben wij
De Fargesia Rufa: is bekend om zijn mooie groene kleuren en de manier van groeien. De Rufa groeit erg bossig en blijft relatief laag tot 2.5 tot 3 meter als er niet gesnoeid wordt. Je kunt deze Bamboe laagblijvend houden door hem te snoeien.
Zó moet je een bamboe snoeien
Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
De Fargesia-soorten zijn van zichzelf al redelijk compact, maar wordt nog dichter als je hem snoeit. Vooral als je hem als haag plant is snoeien aan te raden. In welke maand bamboe snoeien? Bamboe snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
Kan je bamboe scheuren? Bamboe kan prima gescheurd worden. Dat kan in het najaar (net als het verplanten) of in het voorjaar. Scheuren in het vroege voorjaar heeft als voordeel dat de jonge uitlopers minder last hebben van strenge vorst.
Bamboe water geven
Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
In principe kunt u jaarrond de bamboe planten, behalve in periodes van extreme droogte. Planten krijgen sowieso een terugslag door het verplaatsen en hebben een tijdje dagelijks veel water nodig. Pas in het voorjaar op dat u de jonge scheuten niet beschadigt.
In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen. Zorg er nu dus ook voor dat de bamboe bij langdurige droogte wat extra water krijgt. Als je bamboe hebt voor de eetbare scheuten is dit ook de maand om te gaan oogsten!
Bamboe wortels kunnen enorm compact worden en dan is het volledig uitgraven of wegfrezen de beste optie. Als we een stobbenfrees gebruiken dan zullen we eerst de bamboe afknippen zodat alleen de wortels overblijven. Vervolgens kunnen we met de freesmachine de wortels weghalen tot ongeveer 30-50cm diep.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
De wortels van woekerende bamboe groeien tot ongeveer 50-60 cm diepte. De exacte diepte verschilt per soort. Woekerende bamboe verspreidt zich door middel van rhizomen, ook wel wortelstokken of ondergrondse worteluitlopers genoemd. Deze rhizomen groeien oppervlakkiger dan de daadwerkelijke wortels van de plant.