Een kind van twaalf kan gerust een spaghettisausje met wat rode wijn erin verdragen, maar een vierjarige schotel je beter iets anders voor.
Wijn, cider en bier kunnen af en toe worden gebruikt, zolang u de richtlijnen volgt om ervoor te zorgen dat de meeste alcohol is verdampt . Het is het beste om uw baby geen voedsel te geven dat is bereid met sterke drank of likeuren.
Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt. Alcohol kookt heel traag uit gerechten: Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen. Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt.
De keuze is aan u . U kunt ervoor kiezen om kookmethoden te gebruiken die helpen om het alcoholgehalte te verminderen en minder alcohol in een gerecht te gebruiken om het veiliger te maken voor uw kind. Anders is de veiligere optie om ervoor te kiezen om alcoholische dranken weg te laten bij het bereiden van voedsel voor baby's en kinderen.
Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn dan ook niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Het advies is dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.
Alcoholhoudende dranken (bier, wijn, ...) mogen niet verkocht, geschonken of aangeboden worden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank (mixdranken, vodka, ...) ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) behouden gebakken of gestoofde gerechten die alcohol bevatten 40% van de oorspronkelijke hoeveelheid na 15 minuten koken, 35% na 30 minuten en 25% na een uur. Maar er is geen punt waarop alle alcohol verdwijnt.
Wijn bij tomatensaus
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Kun je ook pasta, aardappel en rijst proberen? Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem.
Een veelvoorkomende misvatting bij het koken met wijn is dat alle alcohol tijdens het kookproces verbrandt. Dit is niet helemaal waar. Normaal gesproken verdampt het grootste deel van de alcohol, maar om alle sporen te verwijderen, moet je iets minstens drie uur koken.
Door wijn te koken, verdwijnt veel van de alcohol uit de wijn, wat de smaak beïnvloedt. Non-alcoholische wijnmerken die hitte gebruiken om de alcohol uit hun wijnen te verwijderen, doen dat heel voorzichtig, en zorgen ervoor dat ze de wijn niet koken.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Dit feit werd ondersteund door Kidspot's Food Editor, die bevestigde dat alcohol bij het koken "verbrandt". En een ander populair antwoord was: "Ik ben het ermee eens, het zal het kind helemaal niet beïnvloeden. Als de collega van de OP niet dankbaar kan zijn dat ze op haar kind past en het voedt, kan ze 'wijn' gaan drinken bij iemand anders."
Welke wijnen passen nu best bij dit gerecht? Wel, alle wijnen die soepel in de mond liggen met wat aciditeit passen het best bij dit soort hartige gerechten. Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano.
Rundvlees langzaam garen in de slowcooker is het perfecte recept om baby's kennis te laten maken met vast voedsel via baby-led weaning . Door mals vlees op een lage temperatuur te koken gedurende een langere periode, wordt het stoofvlees ongelooflijk malse stukken rundvlees die uit elkaar vallen en makkelijk te kauwen en te verteren zijn voor kleintjes.
De alcohol in wijn triggert daadwerkelijk de afgifte van smaakmoleculen in de saus, waardoor elk ingrediënt waarmee de wijn in aanraking komt nog lekkerder smaakt . De rode wijn lost ook vetten op, waardoor de sausingrediënten genuanceerde smaken kunnen afgeven.
Wijn: Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de eenvoudige elegantie van penne met tomatensaus.
Rode wijn geeft de saus extra rijkdom en robuustheid, terwijl witte wijn een fruitige smaak geeft . Voeg de wijn vroeg in het kookproces toe, net nadat de groenten zacht zijn geworden. Laat de wijn vervolgens inkoken en bijna helemaal inkoken.
Ter referentie, hier is een handige vuistregel: Na 30 minuten koken, neemt het alcoholgehalte met 10 procent af met elk opeenvolgend half uur koken, tot 2 uur. Dat betekent dat het 30 minuten duurt om alcohol te laten inkoken tot 35 procent en dat je dat kunt verlagen tot 25 procent met een uur koken.
Ik gebruik ook port in dit recept in plaats van rode wijn . De port geeft het een diepere, rijkere smaak. Port is ook veel langer houdbaar dan rode wijn, dus ik heb niet dat innerlijke conflict van het gevoel dat ik "echt" de rest van de fles leeg moet drinken!
Bij het koken of stoven van een gerecht verdampt er veel meer alcohol dan bij het flamberen. Als je een maaltijd minimaal twee uur stooft, is 90 procent van de alcohol verdwenen.
Voeg wijn toe aan de pan; kook, regelmatig roerend, tot het volume met de helft is verminderd, 3 tot 4 minuten. Roer de runderbouillon erdoor. Zet het vuur lager tot medium-laag en laat het sudderen tot het iets is verminderd, ongeveer 5 minuten.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.