In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.
Leidingen die niet diep genoeg onder het oppervlak liggen, kunnen een extra hoge belasting aan houten vloeren geven. Algemeen wordt gesteld dat de leidingen tenminste 30 mm onder het oppervlak van de dekvloer dienen te liggen.
Zorg voor voldoende diepte van de sleuven
Omdat de meeste vloerverwarmingsleidingen een diameter hebben van 16 millimeter, adviseren we een diepte van 21 mm. Als de sleuven niet diep genoeg zijn, loop je het risico dat de leidingen gelijkliggen met de vloer of zelfs boven de dekvloer uitsteken.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op aanwezigheid van leidingen. Met zo'n muurscanner kun je waterleidingen, gasleidingen en stroomkabels detecteren. Ook meet het apparaat metalen zoals koper, ijzer of lood, waardoor je niet in funderingen of bewapening boort.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd. Het risico op het raken van de leidingen is voor de klant zelf.
Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter.
– Wanneer je als klant je eigen beregeningssysteem aan gaat leggen krijgen wij vaak de vraag hoe diep je moet graven voor de aanleg van een Tyleenleiding. Het antwoord is: ongeveer een halve meter diep.
Wanneer je gebruik maakt van vloerverwarming zal de ruimte verwarmd moet worden verwarmd, door de afgifte van warmte, die door de vloerverwarming leidingen stroomt. De vloerverwarming leidingen lopen in of onder de vloer en hebben een aanvoer en een retour van water.
Tegenwoordig is dit probleem verleden tijd. Dit komt omdat waterlekkages nu worden opgespoord door middel van lekdetectie. Lekdetectie houdt in dat het lek in de waterleiding met hightech apparatuur wordt gedetecteerd. Een lekkage ontstaat namelijk vaak op een andere plek dan waar de lekkage zichtbaar wordt.
Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
Om in een bestaande woning vloerverwarming in te kunnen frezen, dient een dekvloer minimaal 30 mm dik te zijn. De sleuven worden namelijk ca. 18-20 mm diep gefreesd zodat de 16 mm buis hier in gelegd kan worden.
Vloerverwarming als hoofdverwarming berekenen
Op deze manier zorg je voor de beste warmteafgifte. Wanneer je woning goed geïsoleerd is en je de buizen dus 10 centimeter uit elkaar legt, is de vuistregel dat 1 m2 vloeroppervlak ongeveer 10 meter buis nodig heeft.
In ruimtes waar u niet zo lang verblijft, zoals de garage, bijkeuken of de gang, is het niet nodig om vloerverwarming te plaatsen. Daarnaast is vloerverwarming minder geschikt onder kasten en andere meubels, omdat de warmte dan niet gelijkmatig wordt verdeeld en en er onnodig warmte verloren gaat.
De dikte van deze leiding is bij voorkeur 22 mm. De aansluiting van de thermostaat is een gangbare 2-draads verbinding.
Vloerverwarming infrezen
Bij het infrezen van de vloerverwarming gebruikt men een speciale vloerfrees waarmee sleuven van ongeveer 17 mm diep in de chape worden gefreesd. Hierin worden vervolgens de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Omdat de kunststof buizen precies in de sleuven passen, blijven ze goed liggen.
De ZPE tyleenslang is vorstbestendig. Het water in de ZPE tyleenslang zal bevriezen en later weer ontdooien bij hogere temperaturen. Als u in de winter de tyleenslang niet gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij een beregeningssyteem, adviseren wij wel om het leidingsysteem leeg te laten lopen.
Hoe diep moet beregening liggen? Je ondergrondse beregening moet ongeveer op 65 cm. diepte liggen. Bij strenge vorst zal de aarde namelijk bevriezen tot ongeveer 60 cm, omdat je niet wilt dat je leidingen bevriezen raden we aan om deze net wat onder deze grens te leggen.
Over het algemeen wordt aangenomen dat distributieleidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen. De belangrijkste reden dat leidingen op een diepte van ongeveer 1 meter liggen is om te voorkomen dat leidingwater bevriest.
Vloerverwarming. Hier heb je altijd een gewapende betonplaat nodig. De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
De pomploze verdeler kan warm water vanuit de warmtepomp (of andere duurzame warmtebron) direct over de vloerverwarmingsbuizen verdelen omdat het water al de juiste temperatuur heeft voor het vloerverwarmingssysteem.
Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Kies de juiste boorsnelheid: hoe harder het materiaal, hoe lager de snelheid waarmee je moet boren. Boor grote gaten voor met een kleiner boortje en gebruik daarna een boor met de gewenste diameter. Boor precies zo diep als de plug lang is.
Officieel is 60 cm diep onder maaiveld een vorstvrije diepte.