hing (verl. tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gehangen (volt.
' En de voltooide tijd van 'Ze gaat fietsen' is 'Ze is gaan fietsen' en niet 'Ze is gegaan fietsen. ' Dit wordt in de grammaticaboeken een 'vervangende infinitief' genoemd: de infinitief (moeten, gaan) vervangt het voltooid deelwoord dat je zou verwachten (gemoeten, gegaan).
Als je veel moeilijke en vervelende tijden hebt gekend dan draag je het verleden met je mee als een zware ballast. Het houdt je bezig, je blijft eraan denken. Je koestert wrok, haat, gevoelens van spijt of weemoed. Je piekert, ligt wakker, vindt dat je dingen anders had moeten doen, voelt schaamte of onzekerheid.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
Werkwoord. Ik ging. Jij ging. Hij, zij, het ging.
Zowel het ga je goed als het gaat je goed is correct, maar er is een verschil in betekenis. Het ga je goed betekent 'Ik hoop dat het je goed zal gaan'. De werkwoordsvorm ga is een aanvoegende wijs. We drukken daarmee onder meer een wens uit.
(geroole), voltooid deelwoord van ruilen, in plaats van geruild.
Hou je haaks (of Houd je haaks) wordt vaak bij het afscheid nemen gezegd. Het betekent ongeveer hetzelfde als 'Het beste! ', 'Hou je taai! ', 'Hou je goed!
De zin kan ook met anderen worden gecombineerd: 'Het ga jullie/hem/ons/hun goed! ' ('ik wens dat het jullie, hem, ons, hun enz. goed zal gaan'). 'Het gaat je goed' is op zichzelf overigens ook een goede zin, maar dat is geen wens.
De stam van een werkwoord vind je in nagenoeg alle gevallen door van het hele werkwoord -en af te halen. Wat je na het weghalen van -en overhoudt, is de stam. De stam van worden is word, de stam van houden is houd, de stam van draaien is draai, enz.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Het voltooid deelwoord van het werkwoord slaan is in al zijn betekenissen geslagen. Geslaan* komt soms voor in de spreektaal in België, maar die vorm is geen standaardtaal.
We kunnen spanning loslaten door diep vanuit onze buik adem te halen. Goede ademtechnieken helpen je om direct gecentreerd te zijn in het moment. Als we veel spanning ervaren, kunnen we in een vecht- of vluchtmodus komen. We schakelen over op de borstademhaling, waarmee we onze ledematen van extra zuurstof voorzien.