De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie. Vooral door nachtelijke astma kunt u minder energie hebben overdag. Als u astma heeft, is het lichaam hard aan het werk om de longen schoon te houden en zuurstof binnen te krijgen.
De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk. Bewegen en sporten zijn belangrijk om fit te blijven.
Astma is vaak erfelijk. Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook.
Als je veel stress ervaart is de kans groot dat je ook regelmatig piekert, een opgejaagd gevoel ervaart en daardoor ook last hebt van benauwdheid. Benauwdheid bij stress komt vaak voor en hoewel er meestal wordt gedacht dat het gaat om een zuurstoftekort, is de oorzaak juist een zuurstofoverschot.
Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen (verkeerd ademen). Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Astmapatiënten met een voedselallergie hebben vaak ernstigere astma-aanvallen. Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Er is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen met astma gebaat zijn bij voeding die rijk is aan antioxidanten, vitamine D, omega-3 en magnesium. Het heeft de voorkeur om deze ingrediënten uit de voeding te halen in plaats van uit supplementen (aanvullende tabletten of capsules die u bij de drogist kunt kopen).
Heeft u niet-allergisch astma? Hierbij krijgt u klachten van prikkels zonder dat u allergisch bent. U kunt bijvoorbeeld benauwd worden van uitlaatgassen, rook, parfum of door weersomstandigheden, zoals kou, mist en vochtige lucht. Bij inspanningsastma wordt u benauwd als u zich inspant.
Symptomen astma-aanval
een piepende adem, een benauwd gevoel, spieren in uw hals en schouders (of andere hulpademhalingsspieren) die meehelpen bij het ademen, mondslijmvlies en nagelbedden die bleek of blauw worden.
Bij iemand met astma zie je, onder de microscoop, aan het slijmvlies van de luchtwegen de volgende symptomen van een chronische ontsteking: het slijmvlies is gezwollen (net als de verstopte neus bij een verkoudheid) en rood; het slijmvlies maakt meer slijm dan normaal waardoor u kunt gaan hoesten.
Allergologisch onderzoek. Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën.
Piepend ademen
Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan. Raspend of zagend ademhalen zijn ook kenmerken van astma.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Wat is ernstig astma
Ernstig astma is met medicijnen moeilijk onder controle te houden. Hierdoor heb je waarschijnlijk veel klachten en moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.
Astma kan dodelijk zijn. Klachten van kortademigheid kunnen ernstig zijn en zo snel optreden dat een adequate behandeling soms te laat wordt gegeven. Ook kan astma bij ouderen zo ernstig zijn dat het fataal is. Gelukkig is de sterfte aan een acute astma-aanval in Nederland heel laag.
“De 4-7-8 ademhaling”
Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen.