De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Appel- en perenpitten bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette pitten moeten eten om een toxische dosis te bereiken. Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem.
En ook met het klokhuis van een appel wordt over het algemeen niks gedaan. Superjammer, want hiermee gaat soms wel 30% van de appel verloren, terwijl je het klokhuis ook prima kunt eten. Het bevat veel vezels en je kunt zo nog langer van je appel genieten.
Van veel fruit kun je de pitten gewoon eten of doorslikken, zoals van druiven, kiwi, bessen, aardbeien en (water)meloen, vertelt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. "Ook een paar sinaasappelpitjes kunnen geen kwaad." Pitten van appels, peren en steenvruchten kun je beter niet doorslikken.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten je veilig kunt eten per dag. Deze veilige hoeveelheid wordt al overschreden bij drie kleine of een halve grote abrikozenpit per dag voor volwassenen. Voor kinderen is één kleine pit al gevaarlijk.
Cyanidevergiftiging kan hoofdpijn, misselijkheid, braken, lethargie en in extreme gevallen zelfs de dood veroorzaken. Volwassenen kunnen deze symptomen al ervaren door het eten van slechts drie kleine rauwe abrikozenpitten, en voor peuters één klein zaadje .
Abrikoos is rijk aan verschillende vitamines en bevat daarnaast veel vezels. Hierdoor draagt deze fruitsoort bij aan een regelmatige stoelgang. Let wel op dat je niet te veel abrikozen eet, dit heeft een laxerend effect en kan buikpijn en diarree veroorzaken.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Chia-, lijnzaad- en hennepzaad zijn goede bronnen van ALA. Het zit in de buitenste schil van lijnzaad, wat niet makkelijk te verteren is, dus voor deze voedingsstof is het het beste om ze gemalen te kopen en te eten – je kunt ze toevoegen aan pap, ontbijtgranen, smoothies en salades.
Van een rijpe mango is het vruchtvlees zacht, vezelig, sappig en licht oranje van kleur. De schil en de steenpit in de mango kun je niet eten.
Voor de meeste mensen is het met mate eten van appelklokhuizen geen probleem, omdat de zaden in appelklokhuizen een kleine hoeveelheid van de stof amygdaline bevatten. Bij het pletten of verteren van deze stof kan een kleine hoeveelheid cyanide vrijkomen.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Gezondste bacteriën in klokhuis
Maar wat je misschien niet wist, is dat de meest gezonde bacteriën daarvan in, jawel, het klokhuis zitten. Met het eten, van dit binnenste onderdeel van de appel, krijg je extra vezels en anti-oxidanten binnen. En die zijn hartstikke goed voor je darmen.
Het is echter heel makkelijk om zaailingen te maken van appelzaden. Je haalt dan voorzichtig de pitjes héél uit het klokhuis en maakt ze schoon met water. Daarna leg je ze, in een bakje of zakje, 2 maanden in de koelkast zodat de zaden geactiveerd worden. Plant ze daarna in een potje en geef goed water.
Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden
Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!
Amandelen, macadamianoten, hazelnoten en pecannoten lijken ook heel gezond voor het hart te zijn. Dat geldt ook voor pinda's, hoewel ze technisch gezien geen noten zijn, maar een peulvrucht, net als bonen. Het is het beste om ongezouten of ongezoete noten te kiezen. Het toevoegen van zout of suiker aan noten kan hun gezonde hartvoordelen tenietdoen.
Voorbeelden hiervan zijn chia-, lijnzaad-, pompoen- en zonnebloempitten . Als het gaat om het toevoegen van deze pitten aan het dieet, zijn mogelijke manieren om gemalen lijnzaad toe te voegen aan een kom havermout, zonnebloemboter te gebruiken in een sandwich, chiazaad toe te voegen aan een pudding of een snack te eten van geroosterde pompoenpitten.
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Nitriloside heeft een sterke anti-kanker werking. Nitriloside komt voor in de pitten van de meeste vruchten, behalve bij citrusvruchten. Bittere amandel- en abrikozenpitten bevatten hoge concentraties nitriloside en hebben derhalve een grote anti-kanker werking.
8. De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Ten slotte kunnen gedroogde abrikozen sulfieten bevatten, die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken . Deze allergische reacties kunnen zich uiten als spijsverteringssymptomen zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel. Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen last krijgt van gasvorming na het eten van gedroogde abrikozen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.