het telefoonnummer en (ver- pleeg)adres; de vermoedelijke duur van het verzuim; de lopende afspraken en werk- zaamheden; of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (niet onder welke);
Hier moet je wel antwoord op geven:
- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.
Dan meld je jezelf zo snel mogelijk beter via telefoonnummer 088 - 282 60 97 of 088 - 282 60 00. Wanneer je ziek bent, kun je jezelf niet inplannen op diensten. Na je betermelding uiteraard weer wel.
Houd het kort.Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat jouw klachten zijn. Je werkgever heeft er niet veel aan als je vertelt dat je de hele nacht op de badkamervloer hebt doorgebracht. Houd het kort, het telefoongesprek hoeft niet uren te duren.
Een langdurige of chronische ziekte;Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;Een letsel door een ongeval;Medische behandeling of operatie.
Vermoeidheid niet verklaard
De vermoeidheid kan niet verklaard worden. Met andere woorden: de klachten van de zieke werknemer worden niet ge-objectiveerd. En zonder objectiveerbare klachten stopt de de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever. En dus moet de ziekmelding van tafel.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn.
In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek.
Meld uw zieke werknemer altijd ziek bij UWV. U doet dit online via Digipoort of de Verzuimmelder. Het is belangrijk dat u de ziekmelding precies op tijd doet, omdat u anders een boete kunt krijgen van maximaal € 455. Doe uw ziekmelding ook niet te vroeg, omdat we deze dan niet in behandeling kunnen nemen.
Een werkgever kan een ziekmelding niet zomaar weigeren. Je werkgever mag niet beoordelen of je ziek bent of niet. Bij ziekmelden gaat het om de mate waarin je in staat bent je werk uit te voeren. De enige die dat mag beoordelen, is de arboarts of bedrijfsarts.
U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Ben je ziek, dan moet je je werkgever meteen inlichten. Je kan dat meestal best via telefoon of e-mail doen. Je kan altijd navragen hoe je best kan verwittigen bij ziekte. Daarnaast zal je ook een doktersbriefje of medisch attest moeten indienen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Mag mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben? Dat mag uw werkgever niet zelf doen.
Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde 'doktersbriefje') binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar.
Vraag: Is het mogelijk om een halve dag ziekteverlof te nemen (een voormiddag of een namiddag gecombineerd met een halve werkdag of een halve verlofdag)? Antwoord: Ja, in uitzonderlijke gevallen.
Een beetje ziek bestaat dus niet. Met ziek zijn wordt arbeidsongeschiktheid bedoelt. Dit betekent dus ook dat 1 of 5% ziek houden terwijl de werknemer hersteld is, wettelijk gezien onjuist is. Zodra je zieke werknemer zijn volledige taken weer kan verrichten, is hij hersteld.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Wanneer is er sprake van frequent verzuim? Iedereen is wel eens niet in staat om zijn werkzaamheden te verrichten, maar wanneer dit vaker dan twee keer per jaar is, is er sprake van frequent ziekteverzuim. Dat lijkt misschien niet veel. Toch ligt dit aantal ruim boven het landelijk gemiddelde van één keer per jaar.
Heeft u zich beter gemeld, maar wordt u binnen 4 weken weer ziek? Dan worden de beide ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling van uw werkgever blijft dan maximaal 6 weken.