Wanneer je de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je gewoon een huis kopen in Denemarken. Anders moet je vijf jaar wachten, voordat je een huis in Denemarken kunt kopen. Het is handig om een makelaar in te schakelen bij de koop van een huis.
Deense visa voor wonen in Denemarken
Als je uit één van de Scandinavische landen komt – Noorwegen, Finland, IJsland of Zweden – kun je zonder dit certificaat wonen en werken in Denemarken. Je moet je echter nog wel aanmelden voor een CPR-, ziekteverzekeringskaart en belastingnummer.
Vaak denken mensen ook dat een woning kopen in het buitenland erg duur is, terwijl het vaak eigenlijk niet eens veel duurder is dan in Nederland. De gemiddelde kosten voor het kopen van een huis in Denemarken zijn bijvoorbeeld ongeveer 5% hoger dan in Nederland.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Criminaliteit. Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout. Koffie, brood en kaas zijn nagenoeg even duur als in België en Nederland. Thee, kaarsen en pijptabak zijn goedkoper dan in Nederland en België. De prijzen van groente variëren en zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Als Nederlander heb je geen visum nodig om te kunnen verhuizen naar Denemarken. Je moet je wel inschrijven in het bevolkingsregister, zodat je een burgerservicenummer krijgt. Dit nummer is essentieel om dingen te regelen in Denemarken.
De landen liggen dicht bij elkaar en er zijn maar weinig culturele en sociale verschillen te vinden. Nederlanders hebben dan ook een goede en betrouwbare reputatie in Denemarken. Voor ondernemend Nederland wordt de Deense markt steeds aantrekkelijker om te gaan veroveren!
Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Denemarken heeft u geen visum nodig. Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee.
In 2000 hield de regering een referendum om de euro toch in te voeren. Met 53,2% van de geldig uitgebrachte stemmen is het voorstel verworpen. De Deense kroon is wel onderdeel van het WKM II. Hierdoor moet de wisselkoers van de kroon ten opzichte van de euro op een gefixeerd percentage blijven (± 2,25%).
De grondprijs in Denemarken ligt nu op ongeveer tussen 17.000 en 30.000 euro per hectare afhankelijk van de ligging en de grondsoort.
We hadden al snel in de gaten dat er ook in Zweden een soort Funda.nl is, namelijk Hemnet.se. Wij hebben gekeken naar huizen in de omgeving waar we in eerste instantie zouden gaan werken, na lang zoeken vonden we één geschikt huis, in Rydaholm.
De warmste maand van Denemarken is juli, met een gemiddelde temperatuur van 15-16,5°C. In de zomer kunnen de nachten warm zijn door de aanwezigheid van de zee. De warmste streken zijn Bornholm, Falster, Lolland en Viborg.
Belastingen in Denemarken
In Denemarken is er een progressief belastingstelsel, hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. Er zijn maar 2 belastingschijven voor loonbelasting. Van DKK 44.000 tot DKK 466.729 is het tarief 9,08%. Vanaf DKK 467.300 is het tarief 15%.
Reacties. De moderne industriële Deense economie kenmerkt zich door een breed aanbod in producten en een prominente dienstensector. Denemarken heeft al eeuwen lang grote bedrijven in de scheepvaartsector. De handelsvloot is een van de modernste ter wereld.
Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België. Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Ieder jaar dat u niet bent verzekerd, wordt uw AOW met 2% gekort. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u de premie voor uw AOW door blijven betalen terwijl u in het buitenland woont. Dit kunt u regelen via de Sociale Verzekeringsbank.
Gele huizen dateren uit de negentiende eeuw. Ze werden zo geschilderd na een periode dat alle huizen zwart moesten zijn. Na geel kwam de kleur rood: rode huizen zijn recenter, al lijkt de stijl erg op die van de voorgaande. Tegenwoordig zie je in heel Denemarken gele huizen, maar dat is gewoon overgenomen.
In principe mag je maximaal drie maanden in Zweden verblijven zonder dat je je bij de immigratiedienst moet melden. Je kunt deze periode gebruiken voor vakantie, werk of woning zoeken enzovoorts. Is dat niet gelukt en heb je niet genoeg geld om op basis van eigen vermogen in Zweden te wonen, moet je formeel terug.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.