Nee, je kunt zonder problemen in olijfolie bakken. Dit doen de mensen rond de Middellandse Zee al sinds mensenheugenis. Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken? Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Houd je van rare houd dan 3 minuten aan.
Het is gezonder
Ten eerste is extra vergine olijfolie een van de "meest stabiele oliën die je kunt kopen". Dat betekent dat de olie niet afbreekt, zelfs niet als deze tot hoge temperaturen wordt verhit. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat olijfolie het meest uitgebalanceerde, veilige en gezonde vet is voor zowel pan- als frituurvetten .
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Koop alleen olie met het label 'extra vierge' .
Dit is geen garantie dat de olie de beste zal zijn, maar het zal in ieder geval waarschijnlijk niet tot de slechtste behoren. Flessen met het label "olijfolie" en "lichte olijfolie" zijn geraffineerde oliën en, net als plantaardige olie, hoewel ze op geen enkele manier slecht zijn, zijn ze niet erg interessant.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden.Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Je moet frituren met olijfolie
Naast dat extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit goed geschikt is om te frituren, is het ook een geweldige manier om smaak te geven en het gezonder te houden. Chef Dory Ford van Aqua Terra Culinary frituurt met extra vergine olijfolie omdat, zoals hij zegt, "het een gezondere manier van koken is."
Olijfolie is een gezonde optie om kip te bakken vanwege het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet en antioxidanten . Het moet echter met mate worden geconsumeerd, net als elk ander vet.
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt, kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen . Olijfolie wordt ook beschouwd als een antioxidant die ontstekingen kan helpen bestrijden.
Extra vierge olijfolie is over het algemeen de gezondste keuze als het gaat om olijfolie. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en ontstekingsremmend. Daarnaast is het op de meest natuurlijke manier geproduceerd, vooral als-ie biologisch is.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70 procent uit onverzadigde vetzuren. Het is dus veel gezonder om te bakken of koken met olijfolie dan met gewone boter, die een verzadigde vetsoort is. Het voordeel van onverzadigde vetten is dat ze een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam.
Biefstuk wordt extra mals als je het even laat rusten in aluminiumfolie, zo'n 5 minuten. De sappen verspreiden zich namelijk beter. Het folie voorkomt dat het vlees afkoelt.
Wil je je biefstuk rare bakken, verwarm de Airfryer voor op 180 graden en bak de biefstuk 6 minuten.Hou je meer van een medium gebakken biefstuk?Bak hem dan 8 minuten lang op 200 graden.
Frituren met extra vierge olijfolie: Ja, dat kan ! Extra vierge olijfolie is meestal niet het eerste waar ik aan denk als ik aan frietjes denk. Maar kookboekauteur Fran Gage veranderde mijn mening. "Je kunt frituren met extra vierge olijfolie," vertelde Gage ons.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.