Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”. U belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms'jes en gebruikt data (surfen op internet, muziek- en videostreaming enz.) voor binnenlandse tarieven.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Roamingkosten zijn de kosten die je maakt als je in het buitenland via een ander mobiel netwerk belt, sms't of internet. Het zijn de kosten die jouw Nederlandse provider aan het plaatselijke netwerk moet betalen voor het gebruik daarvan.
Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk. Roaming zorgt ervoor dat uw telefoon via het buitenlandse netwerk contact maakt met uw Nederlandse provider.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Met dataroaming krijg je in het buitenland ook gewoon al je WhatsApp-berichtjes, e-mails en andere berichten binnen. Dit is natuurlijk leuk en heel handig, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om dit uit te schakelen.
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”. U belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms'jes en gebruikt data (surfen op internet, muziek- en videostreaming enz.) voor binnenlandse tarieven.
Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon, om te bellen, sms'en of internetten? Dan bent u aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaalt u voor roaming hetzelfde als in Nederland.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
In principe zendt elke modem van die provider een WiFi netwerk uit, en als je klant bij hun bent dan kun je gratis met dat netwerk verbinden. Je hebt op die manier op veel plekken in het land toegang tot het 'gratis' (je betaalt er immers voor via je Ziggo of UPC abonnement) WiFi netwerk.
Sinds 15 mei 2019 geldt een maximum tarief om vanuit Nederland te bellen. Ook als je een sms'je verstuurt naar een ander land in de Europese Unie (EU). Een telefoontje mag niet meer dan €0,23 per minuut kosten en een sms'je €0,07. Deze regels gelden voor vast en mobiel bellen.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Vanaf 15 juni 2017 vervallen de roamingkosten in Europa en kun je genieten van je Nederlandse telefoonabonnement tijdens je vakantie in Spanje.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Staat data-roaming AAN op je toestel? Sommige toestellen hebben de optie EU-Internet, deze moet, hoe verwarrend ook, op UIT staan. Staat dit alles goed herstart dan je toestel en laat je toestel naar netwerken zoeken. Vergeet niet de wijzigingen in de APN instellingen op te slaan.
Verreweg de goedkoopste manier om te internetten in het buitenland is met de aanschaf van een lokale prepaid simkaart. Hiermee kun je namelijk internetten volgens lokaal tarief. Dat is handig als je ook veel moet bellen onderweg. Tip: zit je veel in het buitenland en koop je vaak een lokale simkaart?
1. Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit.
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2 euro per gigabyte (exclusief btw).
Roaming in de EU: aan
Standaard staat het uit. Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat.
Gelukkig heb je ook bij Android de mogelijkheid om een ander netwerk te selecteren. Dit doe je via: Instellingen - Mobiele gegevens - Netwerkoperators. Hier zet je de instelling op Handmatig zodat hij begint te zoeken naar andere netwerken.
Hoewel enkele Britse telecomproviders de regels voor roaming in de EU weer strenger maken, hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken. De drie grote Nederlandse providers gaan geen roamingkosten rekenen als klanten naar het Verenigd Koninkrijk reizen en daar bellen of mobiel internetten.