Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet. Het is wel zo dat de lavendel onbespoten moet zijn.
De onze is de juiste, de soort die geteeld wordt voor consumptie Lavandula Angustifolia, ook wel zoete lavendel genoemd.
Maar ja hoor, ook in de keuken kunnen de lavendelbloemen terug te vinden zijn. En dan voornamelijk in Frankrijk. De bloemblaadjes zie je er immers vaak als een ingrediënt van Provençaalse kruiden.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken.
Als je de bloemen wil drogen, pluk ze dan nog voor ze helemaal openbloeien en hang ze op een donkere, goed verluchte plaats te drogen. Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees.
Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven.
Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Het ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Gedroogde lavendel kan gebruikt worden om een heerlijke geur te verspreiden in ruimtes, gekookt worden om er thee van te zetten, of het kan geweekt worden in een planten olie om er je eigen lavendel infused olie van te maken.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Als je lavendel wilt plukken, kun je dat het beste aan het begin of einde van een mooie dag doen. Bij oogst in de middag gaat een deel van de kostbare geur verloren. Snijd voor een droogboeket de lavendel voordat de bloempjes open zijn. Maak tijdens het plukken kleine bosjes en bind ze met een elastiekje bij elkaar.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Het gebruik van 2 druppels lavendel op je kussen is makkelijk, het geeft rust op je zenuwstelsel en via de neus gaan de stofjes direct naar de hersenen. Door het gebruik van de druppels te herhalen, herkennen de hersenen de geur en deze wordt gekoppeld aan het slapen gaan waardoor het inslapen steeds makkelijker gaat.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.