In de Pensioenwet staat dat uw ex-partner afstand kan doen van bijzonder partnerpensioen bij huwelijksvoorwaarden of bij een schriftelijke overeenkomst met het oog op scheiding. Bij 'schriftelijke overeenkomst' moet u denken aan een echtscheidingsconvenant of aan een overeenkomst tussen u en uw ex-partner.
U kunt in het echtscheidingsconvenant of in de beëindigingsovereenkomst opnemen dat uw ex-partner 'afziet van het nabestaandenpensioen'. Ook een verklaring is voldoende. Belangrijk: het is niet voldoende als u in de verklaring opneemt dat hij of zij afziet van ouderdomspensioen of pensioenrechten.
Je partner heeft niet altijd recht op partnerpensioen. Je kunt bijvoorbeeld geen nieuwe partner meer aanmelden wanneer je al met pensioen bent. Hetzelfde geldt voor een pensioen dat nog niet is ingegaan maar waarvoor je geen geld meer inlegt. Ook daarvoor kun je normaal gezien geen partner meer aanmelden.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Als er dus sprake is van een partnerpensioen op opbouwbasis dan heeft je ex-partner na de scheiding nog recht op dit partnerpensioen over de jaren dat jullie getrouwd waren, wat dan bijzonder partnerpensioen komt te heten.
Het nieuwe partnerpensioen wordt verzekerd met een risicoverzekering. Dat betekent dat de partner een uitkering krijgt, als iemand overlijdt terwijl hij (de overledene) deelnemer was in een pensioenregeling. Deelnemer zijn betekent dat iemand geld betaalt of betaald heeft voor een pensioenregeling.
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Voorbeeld: een 50-jarige vrouw krijgt al ouderdomspensioen uitgekeerd als haar 15 jaar oudere ex-partner met pensioen gaat. Omgekeerd zal mogelijk de 67-jarige man maar beperkt kunnen delen in het ouderdomspensioen van de vrouw.
Het nabestaandenpensioen ontvangt u levenslang, maar kan wijzigen. Bijvoorbeeld als u opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of uw partner aanmeldt bij ABP. Uw nabestaandenpensioen kan ook wijzigen als u een Anw-uitkering ontvangt en gaat samenwonen voordat u de AOW-leeftijd bereikt.
In bepaalde gevallen kan één van beide partners inderdaad recht hebben op het gezinspensioen. In die situatie wordt het pensioen van die partner verhoogd met 25%. Dit is het geval wanneer dit verhoogde gezinspensioen hoger ligt dan de som van de twee afzonderlijke alleenstaandenpensioenen.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Partnerpensioen uitruilen
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
U was minstens 1 jaar getrouwd (of u zit in een situatie die we zo beschouwen). U bent niet getrouwd. Als u hertrouwt, dan wordt uw overlevingspensioen geschorst.
Wat is het partnerpensioen? Het partnerpensioen is een uitkering die je ontvangt als je partner overlijdt. Je partner moet dan wel deelnemer zijn van een pensioenfonds, meestal gebeurt dit via een werkgever. Het partnerpensioen is een levenslange uitkering en bedraagt maximaal 70% van het opgebouwde pensioen.
Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
Standaard krijgt uw partner 70% van het pensioen dat u krijgt uitgekeerd. De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van keuzes die u vlak voordat u met pensioen ging, heeft gemaakt.
Het nabestaandenpensioen is meestal 70 procent van het te bereiken ouderdomspensioen. Ben je tussentijds één of meermalen van werkgever veranderd, dan bouw je over het algemeen geen volledig pensioen op.
Invloed van trouwen of samenwonen op je aanvullend pensioen
Tenzij een contract het anders zou voorzien, heeft trouwen of samenwonen op zich geen invloed op het aanvullend pensioen, in die zin dat je niet meer of minder aanvullend pensioen zal ontvangen in functie van je burgerlijke staat.
Telt mijn periode van inactiviteit mee voor mijn pensioen? Bepaalde periodes waarin je niet gewerkt hebt, tellen niet mee voor je pensioen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf ontslag nam en niet terug ging werken. Sommige niet-gewerkte periodes tellen mee.
Het basisbedrag van het minimumpensioen (1.532,82 of 1.915,42 euro) wordt daarvoor vermenigvuldigd met het aantal gewerkte jaren en gedeeld door 45 (elk kwartaal telt voor 0,25 jaar). Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen. Er wordt slechts voor maximaal 45 loopbaanjaren een pensioen toegekend.
Afkoop betekent dat we je nabestaandenpensioen in 1 keer uitbetalen. Je krijgt eenmalig een bedrag en daarna heb je geen recht meer op een (maandelijks) bijzonder nabestaandenpensioen wanneer je ex-partner overlijdt. Afkoop beïnvloedt misschien toeslagen.
Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Is de pensioenuitvoerder niet of te laat op de hoogte gebracht? Dan zal de pensioenuitvoerder het volledige pensioen aan de ex-partner uitbetalen, die het pensioen heeft opgebouwd. Die ex-partner moet vervolgens zelf 50% van het pensioen doorbetalen aan de ander.
Is er naast het ouderdomspensioen een bijzonder partnerpensioen afgesloten? Dan heeft de ex-partner volledig recht op dit deel van het pensioen, ook als degene die het pensioen heeft opgebouwd komt te overlijden. Is het pensioen 'op risicobasis verzekerd', dan is dit niet het geval.
Het partnerpensioen is bestemd voor je huidige partner en is een levenslange uitkering. Deze gaat in vanaf het moment dat jij overlijdt en eindigt wanneer je partner overlijdt. Voor de kinderen is er wezenpensioen.