In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt. In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees.
'Döner' betekent in het Turks 'draaiend'. Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we 'draaiend gegrild vlees'. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.
De spraakverwarring is groot in de wereld van pita en kebab, omdat twee varianten van dezelfde culinaire traditie zich in de migratie opnieuw ontmoeten. Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Er zit 19,2 gram vet in 1 stuk (200 gram) broodje shoarma, waarvan 3,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Döner (kebab)
Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Lekker met knoflooksaus of wat dacht je van wat sambal.
Als je een broodje shoarma wilt en je blieft alleen maar lamsvlees in plaats van de vies gekruide varkensvleesreepjes, dan moet je aan de shoarmaverkoper 'een broodje shoarma halal' vragen. Varkensvlees is nou eenmaal niet halal, dus dan krijg je in ieder geval géén varkensvlees.
Shoarma bestaat uit reepjes gemarineerd vlees, te vergelijken met Griekse gyros, Turkse döner kebab of Mexicaanse taco al pastor. Shoarmazaken hebben een verticale grill waarbij op elkaar gestapelde plakken vlees op een spit aan alle kanten wordt geroosterd. De shoarma behoort vlak voor het opdienen gesneden te worden.
Een kapsalon is een aluminiumbakje gevuld met friet en shoarma, en daaroverheen een laag kaas. Het geheel is ook nog even onder de grill gezet, zodat de kaas gesmolten is, en bovenop zit nog wat excuussalade.
Mooi gesneden reepjes varkensvlees van de Schouder. Deze reepjes zijn heerlijk gekruid voor een broodje shoarma. Perfecte vlees-vetverhouding voor de beste smaak en bite.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Adana kebab (Turkse spelling: adana kebabı, spreek uit: 'ah-dah-nah kuh-BAAB') is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent 'geroosterd vlees'; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije.
Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten. De vezels in durum zijn goed voor de spijsvertering. Daarnaast is het een feit dat veel vezels eten leidt tot een lagere bloeddruk.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
101 bij kebab bestellen
Wat raad ik aan? Kies voor een optie zonder brood (product) of ga liever voor een wrap in plaats van kebab-brood. De meeste vleessoorten worden gegrild, wat het dus niet ongezond maakt. Kies voor een schotel met rijst of salade en geniet van het gegrilde vlees zonder schuldgevoel.