Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
In theorie zou het kunnen, maar lekkerder worden je rauwe en gekookte aardappels niet van een verblijf in de vriezer. Een aardappel bestaat namelijk voor 80 procent uit water. Wanneer een aardappel bevriest, scheidt het water zich van de zetmeelkorrels en andere voedingsstoffen.
Ingevroren aardappelen kun je op iedere bereidingsmethode bereiden, hoewel voor gekookte aardappelen de kooktijd korter is, maar daar later meer over. Aardappelen die je hebt ingevroren zijn overigens ongeveer een jaar lang houdbaar in de vriezer.
Aardappelen ontdooien en bereiden
Bij het invriezen hebben we de aardappelen slecht geblancheerd, of kort gekookt. Nu eerst in de koelkast laten ontdooien, dan in kokend water gedurende ongeveer 15 minuten koken. De ontdooide aardappelen hoef je niet verder te koken als je deze op de grill of barbecue legt.
Gewassen als suikerbieten of aardappelen, die net boven zijn gekomen, kunnen geen vorst hebben. Staan de bietenplantjes volledig boven dan kunnen ze wel wat vorst hebben.
Te lage- of te hoge temperaturen: Een aardappel zal bevriezen bij temperaturen onder de 0 graden. Het gevolg is dat zetmeel omgezet wordt in suikers. Hierdoor zal de aardappel erg zoet worden, klinkt niet verkeerd, maar de smaak wordt hierdoor wel verpest. Warme temperaturen zijn ook niet geschikt.
Snijd grote aardappelen in twee stukken. 5 min koken en 2 min afkoelen in ijswater (blancheren) Aardappelen droogdeppen en in luchtdichte diepvrieszakken stoppen. Gebruik diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en productnaam.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
Antwoord van Jeroen Meus. Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij.
Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.
Gebakken aardappelen kun je prima invriezen om deze langer houdbaar te maken. Eventueel, zeker als je deze speciaal bakt om in te vriezen, kun je de aardappelen niet helemaal bakken. Daardoor kun je na het half of helemaal ontdooien, de aardappelen nog af bakken en goed opwarmen.
Laat de aardappelen dan niet te groot worden. Oogst gerust al na 10 à 11 weken de eerste aardappelen. Het blad is dan nog groen en de aardappelen zijn nog erg klein, eigenlijk zijn ze nog niet rijp. Maar ze zijn wel erg lekker!
Je kunt knollen in de grond laten totdat je klaar bent om ze op te eten, maar wacht niet te lang, want ze kunnen rotten of vast komen te zitten in de grond als er vorst optreedt. Aardappelen kun je lang bewaren in de grond, maar wacht niet te lang om ze eruit te halen.
Vaak gebeurt dat in het voorjaar en afhankelijk van het aardappelras is bepaald hoe lang deze onder de grond blijven. Vroege rassen hebben een groeiperiode van 90 – 100 dagen, waar dat bij late aardappelen minimaal 150 dagen is. Hoe langer een aardappel onder de grond blijft, hoe beter deze beschermd is.
Abonnee. Bij Cela Vita adviseren zij u de aardappeltjes niet in te vriezen omdat zij dan niet meer de kwaliteit kunnen garanderen welke u gewend bent. Invriezen heeft gevolgen voor de bak- en smaakkwaliteit.
Krieltjes ontdooien en bereiden
Krieltjes kun je ontdooien, doe dit dan in de koelkast. Zo voorkom je eventueel gespetter als je de krielaardappelen wilt bakken in de friteuse. In de koekenpan of wok kun je de krielaardappelen direct vanuit de vriezer bakken.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Kun je gekookte aardappelen opnieuw opwarmen? Ja! Aardappelen zijn een van die voedingsmiddelen die blijven koken nadat ze van de warmtebron zijn gehaald. De beste manier om ze opnieuw op te warmen is ze in een microgolfoven te plaatsen en ze te verwarmen op 50% vermogen tot ze door en door gaar zijn.
Gekookte aardappelen kun je in de koelkast nog twee dagen bewaren. De aardappelen moet je dan wel eerst helemaal tot op kamertemperatuur af laten koelen, en dan in een plastic schaaltje met deksel in de koelkast plaatsen. In de vriezer kun je dit soort aardappelen overigens ook bewaren. Houdbaar tot drie maanden.
Verschoon het water wel even voor je ze gaat koken. Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Bewaaradvies. Bewaar aardappels wel in de koelkast, tenzij er frites van gemaakt worden. Zoek hiervoor en voor te grote verpakkingen een koele donkere plek. Koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week.
Aardappelen niet in de koelkast
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.