Als de huisarts denkt aan een nierbekkenontsteking, dan is ook een ander onderzoek (kweek) van de urine nodig. Uit de kweek komt welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. En voor welke medicijnen (antibiotica) de bacterie gevoelig is. De uitslag van de kweek duurt 1 week.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek. Nierbekkenontsteking wordt behandeld met een antibioticakuur.
Vaak zijn dit dezelfde bacteriën die leven in de darmen. Deze bacteriën komen via de plasbuis uiteindelijk bij uw nierbekken terecht. De bacteriën blijven vastzitten aan uw nierbekken, waardoor er een ontsteking ontstaat. Sommige mensen hebben een grotere kans op een nierbekkenontsteking.
Problemen met de nieren kunnen de oorzaak zijn van uitstralende, lang aanhoudende lage rugpijn. Het is echter soms lastig om te bepalen of de pijn komt vanuit het bewegingsapparaat dan wel vanuit de nieren. Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld.
Bij een blaasontsteking (urineweginfectie) zit er een ontsteking in de blaas, plasbuis of urineleiders. Bij mannen is ook vaak de prostaat en soms de (bij)bal ontstoken. Bij te late behandeling kunnen ook de nieren gaan ontsteken (nierbekkenontsteking).
Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.
Een nierbekkenontsteking gaat niet vanzelf over. Je moet daarom naar de huisarts voor een antibioticakuur. Niet iedereen doet dit echter altijd. Zij hopen het met voldoende rust, goed blijven plassen en veel drinken te verhelpen.
Ook kan pijn in de onderbuik of in de flanken optreden. Over het algemeen zal er bij hoge koorts verdenking zijn op een nierbekkenontsteking. Bij geen of milde temperatuurverhoging is een blaasontsteking meer waarschijnlijk.
Veel verschillende klachten
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Hoe lang duurt het voordat je er vanaf bent? Burgers: "Normaal gesproken ga je zo snel mogelijk aan de antibiotica. Als die meteen goed aanslaat, duurt het een dag of vijf tot een week voordat je weer hersteld bent. Er wordt in Nederland ook altijd urineonderzoek gedaan.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Bij een nierbekkenontsteking heeft u last van pijn in de zij (flank), hoge koorts en koude rillingen. U heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.
Antibiotica die nog gebruikt kunnen worden bij deze infectie zijn; - Nitrofurantoïne doodt bacteriën, doordat het ingrijpt op de energiehuishouding van de bacteriën. Het komt na inname vrij snel via de nieren in de urine terecht. Daarom is het erg geschikt bij infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking.
Flankpijn is een klassiek symptoom van nierstenen. Meestal worden deze kolieken veroorzaakt door een niersteen die is afgedaald in de urineleider. Bij ongeveer de helft van de patiënten is een steen in de nier of urineleider (ureter) zichtbaar te maken door een röntgenfoto van de buik.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
De meest opvallende klacht is de vermindering van de urineproductie. Je gaat plots abnormaal weinig plassen, minder dan 400 ml per dag. Maar het kan ook zijn dat je nog normaal kunt plassen.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren.
Door voldoende water/kruidenthee te drinken, krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen in de blaas. Zorg wel dat je je vocht verdeeld over de dag drinkt.
U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
Als er eiwit in je urine zit, is dat een aanwijzing dat je nieren niet goed werken. Ook de aanwezigheid van veel afvalstoffen in het bloed wijzen daar op. Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit je bloed, maar laten eiwitten zitten. Bij nierschade 'lekken' er toch eiwitten door.
Soms kan er zalf of medicatie worden voorgeschreven. 85% van de klachten zal spontaan verdwijnen. Als er bacteriën in de urine te vinden zijn zonder dat je klachten hebt, moet dit niet behandeld worden, tenzij tijdens de zwangerschap. Een opstijgende urineweginfectie kan namelijk leiden tot vroeggeboorte.
In tegenstelling tot een blaasontsteking is een nierinfectie een ernstig medisch probleem dat onmiddellijke medische aandacht vereist. Want, indien niet adequaat behandeld, kan een nierinfectie blijvende schade veroorzaken aan de nier of kan de infectie uitbreiden naar de bloedbaan en zo levensbedreigend worden.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.