Bewaren van een ongeopende fles witte wijn Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Over het algemeen geldt dat witte wijn het best jong gedronken kan worden. Een witte wijn kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar sommige witte wijnen kunnen langer bewaard worden en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Dit geldt met name voor wijnen met een hoger zuurgehalte, zoals Riesling.
Hoelang je witte wijn kunt bewaren, hangt af van het type wijn. Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, blijft over het algemeen maximaal 2-3 jaar goed. Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of Eiswein, kan soms wel 20 jaar bewaard worden.
Echter, ongeopend, zou het 1-2 jaar goed moeten blijven als het goed bewaard wordt. Eenmaal geopend, zou uw Chardonnay binnen 1-3 dagen geconsumeerd moeten worden om het op zijn best te laten smaken. Wanneer de wijn aan de lucht wordt blootgesteld, begint hij te oxideren en verliest hij zijn smaak.
Geur: frisheid versus bederf
Een goede wijn zou frisse, fruitige, florale of kruidige geuren moeten hebben. Let op de volgende ongewenste geuren: Azijnzuur: Ruikt de wijn naar azijn of scherp zuur?Dit kan duiden op azijnbacteriën die de alcohol hebben omgezet in azijnzuur, wat niet wenselijk is.
Hoewel sommige wijnen ontworpen zijn om binnen een jaar gedronken te worden, en andere geproduceerd worden om tien jaar of langer bewaard te worden, is het goede nieuws dat de meeste wijnen van vandaag de dag het lekkerst zijn als ze binnen een paar jaar na de lancering worden gedronken . U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de investering in een ultramoderne wijnkelder.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar. Bijvoorbeeld, een goed geproduceerde Chardonnay of Riesling kan zijn smaak en kwaliteit behouden gedurende deze periode.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Sommige witte wijnen verouderen goed, maar ik moet echt duidelijk maken dat de fruitsmaken en zuurgraad in een 30 jaar oude wijn vervagen en dat het anders kan smaken dan alles wat je kent. Oudere Chardonnay zal secundaire tonen van noten, kruiden en aarde aannemen en je herkent het misschien niet eens meer van zijn jeugd .
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Een 20 jaar oude rode wijn zou binnen een week of twee na aankomst zijn evenwicht moeten hervinden , terwijl een 30 jaar oude wijn tot een maand nodig kan hebben. Voor een rode wijn die ouder is dan 40 jaar, is het een goed idee om de fles vier tot zes weken rustig te laten staan, of totdat de wijn helemaal helder is geworden.
Witte wijnen met houtrijping, dessertwijnen en wijnen met hoge zuren, zijn over het algemeen langer houdbaar.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Azijn heeft geen houdbaarheidsdatum, omdat het bijna onbeperkt houdbaar is.
De meeste witte wijnen worden aanbevolen om binnen 1 tot 3 jaar te drinken, maar rijkere witte wijnen, met houtrijping, kunnen zeker tot 5 jaar bewaard worden. Rosé: Rosé wijnen zijn meestal het best wanneer ze jong en fris zijn, ze kunnen dan ook het best binnen 1 tot 2 jaar na de oogst worden gedronken.
Ongeopende schroefdopwijn
Rode wijn: De houdbaarheid van een ongeopende rode wijn met schroefdop is ongeveer 2-3 jaar . Witte wijn: De houdbaarheid van een ongeopende witte wijn met schroefdop is ongeveer 1-3 jaar.
Je kunt wijnen zeker laten rijpen met schroefdoppen . Ik doe dat al jaren en ik heb ook veel verticale proeverijen van wijnen met schroefdoppen meegemaakt. Over het algemeen rijpen wijnen met schroefdoppen langzamer dan wijnen met kurk. Hun frisse, fruitige tonen blijven langer hangen en er is minder variatie per fles.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan. Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Hoe Lang Kan Een Wijn Bewaard Worden En Wanneer Is Hij Klaar Om Te Drinken? De beste wijnen kunnen meer dan 100 jaar worden bewaard, maar de meeste wijnen zullen het hoogtepunt bereiken voordat ze 50 worden. Ontdek of je wijn klaar is om te drinken.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt.
Hoe u het kunt zien: Geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel in kleur als in smaak . Dieprode wijnen worden bruinoranje van kleur en hebben een vreemd azijn-en-gekarameliseerde-appel-kenmerk. Overigens zijn witte wijnen veel gevoeliger voor oxidatie dan rode wijnen, omdat de hogere tanninegehaltes van rode wijnen als een buffer fungeren.
In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.