Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Voedingsrijke drank
Melk is een handige en veelzijdige bron van essentiële voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D, kalium en B-vitamines, waardoor het een waardevolle aanvulling is op een uitgebalanceerd dieet. Over het algemeen kan het drinken van melk elke dag goed zijn voor uw welzijn .
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Mannen en vrouwen zouden moeten streven naar het consumeren van drie kopjes melk per dag. Een kopje is gelijk aan 8 ounces melk of yoghurt. Kaas telt ook!
Een Zweedse studie suggereert dat melk weliswaar goed is, maar meer is niet beter. Deze studie vond dat te veel melk – drie of meer glazen per dag – niet alleen geassocieerd werd met sterfte, maar ook met een verhoogd risico op fracturen en heupfracturen.
Zuivel in de Schijf van Vijf
Aan volwassenen worden 2 à 3 porties melk en melkproducten (300-450 ml) en 2 plakken kaas (40 g) per dag geadviseerd. Aan tieners en 50-plussers worden 3 à 4 porties (450-600 ml) melk en melkproducten geadviseerd en 2 plakken kaas (vanaf 14 jaar).
Het goede nieuws is dat we de ideale balans kennen om zowel de gezondheid van de botten als het ijzergehalte te ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de ideale balans tussen deze problemen 500 ml (16 oz) melk per dag is. Dit is de plek die hen genoeg calcium en vitamine D geeft om gezond te blijven, maar geen negatieve invloed heeft op hun eetlust of ijzergehalte.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) raadt aan om dagelijks één tot twee glazen melk te drinken . Voor de zes miljard mensen ter wereld die regelmatig melk consumeren, komt dat neer op 2,4 miljard liter per dag – of de capaciteit van 960 Olympische zwembaden.
Onafhankelijke diëtiste Dr. Carrie Ruxton zei: ' Het drinken van vier pinten melk per dag is bijna alsof je je maag opnieuw traint . 'Het kan heel moeilijk zijn om de portiegrootte te verkleinen, maar als je echt strikt bent met vier pinten, raakt je lichaam gewend aan die kleine hoeveelheid.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd.Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Ja.Arla's biologische melk wordt geproduceerd in Denemarken en voldoet volledig aan gecontroleerde biologische normen en voorschriften zoals gecertificeerd door het Ministerie van Milieu en Voedsel van Denemarken . Deze certificering wordt elk jaar herzien om ervoor te zorgen dat Arla voortdurend aan deze hoge biologische normen voldoet.
Aanbevolen zuivelconsumptie per dag
Een goed startpunt om te bepalen hoeveel yoghurt je per dag moet eten, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor iedereen ouder dan 9 jaar raadt de USDA 3 kopjes zuivel per dag aan . Elke kop yoghurt telt als 1 kop zuivel.
Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.” "Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen beter gefermenteerde zuivel gebruiken, zoals karnemelk en yoghurt.”
Voor vrouwen boven de 70 jaar worden vier porties van de zuivelproductengroep per dag aanbevolen.Voor mannen boven de 70 is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 3,5 porties .
Ons advies is: sla nog geen volle zuivelproducten in . Er is waarschijnlijk geen kwaad in het kiezen van magere of halfvolle zuivelproducten (zolang er geen toegevoegde suikers in zitten om het vet te vervangen) en het heeft een duidelijk voordeel als je een hoog cholesterol hebt.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.