Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Het antwoord.....
Friet of Patat, uiteindelijk zijn dus beide namen correct.
In Vlaanderen wordt meestal van friet, frieten, frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.
'Friet' is een verkorting van het oorspronkelijke 'patates-frites'. In het Zuid-Nederlandse taalgebied lag een verkorting tot 'patat' niet voor de hand, omdat die term er al sinds de 17e eeuw gebruikt werd voor aardappelen.
Aardappelen zijn gezonder dan friet. En dit komt omdat aardappelen veel vitamine B, C en mineralen als kalium en fosfor bevatten. Daarmee zijn gekookte aardappelen goed voor de weerstand, bloeddruk en stofwisseling.
Volgens Jonathan Bonnet in een artikel in Time Magazine "zijn frieten qua voedingswaarde niet te onderscheiden van een aardappel" omdat ze "gefrituurd, gezouten en een van de gezondste delen van de aardappel verwijderd worden: de schil, waar veel voedingsstoffen en vezels te vinden zijn." Kristin Kirkpatrick noemt frieten "een extreem ...
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
ð¤ð Volgens de legende ontstond "chips" in de 19e-eeuwse Britse arbeidersklasse door een verkeerde interpretatie van het woord "chipped", verwijzend naar een gesneden aardappel . Ondertussen werden "fries" populair in de Verenigde Staten, mogelijk vanwege Thomas Jeffersons liefde voor de Franse keuken.
Het woord “patat” komt oorspronkelijk het zuiden van Nederland en wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt om aardappelen aan te duiden. “Friet” daarentegen is afkomstig uit België en werd gebruikt om gefrituurde aardappelen te beschrijven.
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Belgen zijn de grootste frietconsumenten ter wereld
En raad eens welk land de meeste frietjes per persoon verorbert? Juist ja, België! ð
Gemiddeld eten we per persoon maar liefst 86 kg friet per jaar. Dat zijn zo'n 240 bakjes friet.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Wist je dat? Patat een scheldwoord is dat gebruikt wordt door kleurlingen om een blanke aan te duiden. In de eerste helft van de negentiende eeuw was er een Belg die op het lumineuze idee kwam om aardappels in stukjes te snijden en deze vervolgens te frituren. Hij noemde deze lekkernij patat frites.
De Nederlanders hebben iets dat ze de "patat special" of "friet special" noemen, een grote puntzak friet met mayonaise, gesneden witte ui en ketchup of currysaus . Dat is leuk; het is het soort eten waarvan ik me kan voorstellen dat het een favoriet was uit mijn jeugd, of het soort eten dat je echt aan thuis doet denken.
Friet wordt vaker in het zuiden van Nederland gebruikt en patat meer in het noorden van het land. Schipper patat, voor de lekkerste vers gebakken patat van Rotterdam!
Ondanks de algemene naam van dit gerecht (en het feit dat Frankrijk de wereld veel beroemde gerechten heeft geschonken, van het stokbrood tot de soufflé), zijn de frietjes onmiskenbaar Belgisch , althans volgens Albert Verdeyen, chef-kok en medeauteur van Carrément Frites, waarin de geschiedenis van de frietjes wordt beschreven.
De oorsprong mag dan vaag zijn en de evolutie lang, wat we wél zeker weten, is dat frieten vandaag typisch Belgisch zijn. De Belgen maakten zich de friet op allerlei manieren eigen en er ontstond zo een geheel eigen frietcultuur. Frieten en de bijhorende frietkoten hebben een ontegensprekelijke commerciële oorsprong.
Aardappelchips worden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland crisps genoemd. In de Verenigde Staten worden ze potato chips genoemd en frieten heten daar French fries.
Frieten weken
Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat.
Britse en Amerikaanse soldaten zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming French fries.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
'Het grootste voordeel van een airfryer is dat je zelf kunt bepalen hoeveel olie je toevoegt', legt zij uit. 'Als je friet in een frituurpan bereidt, neemt het automatisch een deel van het frituurvet op, waardoor het ook meer calorieën bevalt. ' Bak je friet in de airfryer, dan is het minder vet en lager in calorieën.
Wie heeft er nou geen fijne jeugdherinneringen aan macaroni en kaas? Maar deze pasta vol zuivel is net zo slecht als frietjes als je naar de cijfers kijkt. De gemiddelde bijgerecht bij restaurantketens bevat 436 calorieën, 24 gram vet, 12 gram verzadigd vet en 1.082 milligram natrium.
Een portie frieten brengt ongeveer vijf keer meer calorieën aan dan eenzelfde portie gekookte aardappelen. Ook een saus bij aardappelen, een extra schep boter, margarine of room door de aardappelpuree kunnen de calorieteller snel doen oplopen met zo'n 100 tot 150 kcal extra.