Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Als de koffie te zuur is, zet je de maalgraad fijner zodat de doorlooptijd langer wordt en er meer bitters vrijkomen. Vervolgens bepaal je of je de smaak intens genoeg vindt. Te slap: meer koffie maar wel iets grover malen, te sterk: minder koffie en iets fijner malen.
De knop voor het aanpassen van de koffiesterkte is meestal aangegeven met een icoon van een koffieboontje. Zet deze op een hogere stand om jouw koffie sterker te maken. De koffiemachine maalt dan meer koffiebonen voor het zetten van jouw kop koffie.
Hoe fijner de maalgraad, des te meer smaak de gemalen koffie zal afgeven. Als je fijn gemalen koffie gebruikt voor een langzamere zetmethode, zal de koffie erg bitter smaken. Als je dit andersom doet, dus een grove maling gebruiken voor een snelle zet methode, dan zal de koffie wat zuurder smaken.
De onderextractie (zuur) of overextractie (bitter) maken dat de koffie zo sterk smaakt. Wanneer gemalen koffie wordt bereid met veel water, ontstaat er een waterflow. Hierdoor zal de extractie een bittere vorm aannemen.
Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
Je water is te koud
Het klinkt logisch maar je koffie kan waterig smaken omdat je letterlijk waterig water gebruikt. Water dat niet de juiste temperatuur heeft, kan niet de maximale smaak van de koffie-extractie onttrekken. Te heet en het kan bitter worden, te koud en het smaakt alsof het niet echt wakker is.
Oplossing: Sluit eerst uit dat het aan de koffie ligt door een ander merk te kopen. Mocht het daar niet aanliggen dan kunt u de maalgraad fijner zetten waardoor het water langzamer door de koffie loopt. Tevens kunt u de hoeveelheid koffie die gebruikt wordt voor een kopje vergroten.
Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. De maalgraad is één van de variabelen bij het zetten van koffie. Je kan het vergelijken met grote kiezelstenen en zand. Water zal sneller zijn weg vinden door de grote kiezelstenen dan door fijn zand.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2 tot 4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Omdat cafeïne in het algemeen later in het zetproces vrijkomt, bevat ristretto ten opzichte van een espresso ietsje minder cafeïne. Ook deze is dus niet hét strafste kopje koffie.
De juiste instelling van de maalgraad is ook te herkennen aan hoe gelijkmatig de koffie uit de filterdrager stroomt. Als dit heel druppelsgewijs gebeurt, dan is de maling te fijn. Als de koffie te snel door de filter stroomt, dan is de maling te grof.
Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Perla van Albert Heijn (Mild/goud en Aroma/rood) en Ekoplaza (Dark roast/intense) de beste in huis. Dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. De koffie van Albert Heijn steekt boven de rest uit.
Versgemalen koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma's, ideaal voor een heerlijk kopje koffie. Gemalen koffie is sneller en vaak voordeliger, en het scheelt je een extra apparaat op het aanrecht.
Houd je van een zure, intense smaak?Stel dan een grove maling in.Houd je meer van een bittere en sterke smaak?Dan is het beter om een fijne maalgraad in te stellen.
De juiste maalgraad voor een volautomaat koffiemachine hangt af van de smaak die je wilt bereiken en van het type koffie dat je gebruikt. Over het algemeen is een fijnere maalgraad geschikter voor espresso, terwijl een grovere maalgraad beter werkt voor filterkoffie.
JURA: KOFFIE IS SLAP BIJ 2 KOPJES TEGELIJK
Oplossing: Meer dan 100% is niet mogelijk. Zet de dosering van 1 kopje op maximaal 50% en gebruik eventueel een koffieboon die steviger is.
Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken. De juiste maling is afhankelijk van welke soort koffie je wilt zetten. Hoe fijner de gemalen koffie is en hoe langer de extractietijd is, des te meer smaakstoffen in je koffie zal worden opgenomen.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: RISTRETTO CUPS.
Hoe fijner de koffiebonen gemalen zijn, hoe meer weerstand ze bieden tegen het water, waardoor er minder water doorheen kan stromen. Vergelijk het met water dat sneller door kiezels stroomt dan door zand. Een fijne maling vertraagt de doorlooptijd van het water door de koffie, wat de extractie beïnvloedt.