Purine uit plantaardige voedingsmiddelen verhogen het urinezuurgehalte niet en zijn daarom wél toegestaan: Vegetarische vleesvervangers , • Peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, linzen, kikkererwten enzovoort), • Noten, amandelen en zaden, • Hummus.
Kikkererwten en jicht
Het wordt aanbevolen dat mensen met een risico op jicht hun dagelijkse purineconsumptie onder de 400 milligram per dag houden. Kikkererwten en hummus bevatten over het algemeen weinig purines, zodat mensen met een hoog urinezuurgehalte ze veilig kunnen consumeren. Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.
Vlees en vis
Vlees, met name rood vlees, is een risicofactor voor jicht. Gebruik daarom niet meer dan 1 portie vlees per dag, ofwel 100‑125 gram (dit is inclusief vleeswaren). Beperk bovendien het gebruik van rood vlees tot 300 gram per week en niet meer dan 100 gram per dag.
Purine. Purine zit vooral in (rood) vlees, orgaanvlees, gevogelte en vis (met name ansjovis, sardines, haring, makreel, forel, sprot, wijting), schaal- en schelpdieren zoals garnalen, producten op basis van gistextract zoals Marmite, vleesjus, justabletten en –poeders, bier (ook alcoholvrij bier).
Een ruime vochtinname bevordert de uitscheiding van urinezuur. Verdeel het drinkvocht goed over dag en avond. Drink bij warm weer, koorts, diarree, braken of lichamelijke inspanning meer, omdat u dan ook meer vocht verliest. Hoe lichter de kleur van de urine, des te beter het is.
Vermijd het gebruik van suiker, honing en producten waaraan suiker, honing of glucose-fructosesiroop is toegevoegd. Zoetstof kan gebruikt worden als vervanging van suiker. Vermijd de inname van suikerhoudende frisdrank en vruchtensap zo veel mogelijk. Light-frisdrank kan als alternatief worden gebruikt.
Uitscheiding via de nieren met de urine: de nieren filteren de urinezuren uit het bloed en voeren deze af via de urine. Uitscheiding via de ontlasting: een klein gedeelte van de urinezuren verlaat het lichaam via de ontlasting.
Oorzaak. De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor uw urinezuur zich ophoopt. Dit urinezuur komt ook via voeding uw lichaam binnen. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken.
Beleg voor op brood wat waar minder dan 75 gram purine (oftewel zeer weinig) in zit zijn de volgende: rund-en varkensvlees, kip en leverworstsoorten. Maar waar nog minder in zit zijn groentes en fruit. En deze worden vaak vergeten voor op brood!
Te beperken
Uit onderzoek blijkt dat koffie niet slecht is voor mensen met jicht, maar het werkt op zich verzurend. Vandaar is het hoogstwaarschijnlijk toch beter om het aantal kopjes koffie per dag te beperken tot 1 of 2. Kaas is verzuren, maar Hüttekäse (cottage cheese) is wel goed.
sinaasappelsap en andere vruchtensappen en het optreden van een jichtaanval. Gebruik dit dus bij voorkeur niet. Let op Omdat het eten van groente en fruit wel gezondheidsvoordelen biedt, is het advies: eet een ruime portie groene en 2 porties fruit per dag (en dus niet meer). optreden van jicht.
Jicht komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na je 40ste levensjaar.Als vrouwen jicht krijgen, is dat meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaar jicht ontwikkelen.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Magere melkproducten verlagen de kans op een jichtaanval. Volgens het advies voor een gezonde voeding: 450 tot 600 ml melkproduct per dag: zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla, pap, kwark. Bij jicht bij voorkeur magere melkproducten (zonder toevoeging van fructose).
Zuur, base, purine
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
De ruime aanwezige Kalium en de Magnesium in de banaan werken beschermend op hart- en bloedvaten. Bananen helpen het slechte cholesterol te verlagen, en omdat ze vrij van urinezuren zijn (purine) worden bananen ook aanbevolen tegen jicht.
Een hogere vleesconsumptie geeft een hoger risico op jicht. Gebruik daarom niet meer dan 300 gram per week en per dag niet meer dan 100 gram. Onder rood vlees valt: rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Orgaanvlees dient zo veel mogelijk te worden beperkt vanwege het hoge purine gehalte.
Volkoren granen zoals bruine rijst, volkorenbrood , havermout en quinoa, en peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen, bevatten veel vezels en kunnen helpen bij het reguleren van uw bloedsuikerspiegel en het verminderen van jichtaanvallen.
Colchicine – Een medicijn om gewrichtsontstekingen bij jicht af te remmen én te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt en is een veelgebruikt medicijn bij jicht. Allopurinol – Bij chronische jicht kan je arts allopurinol voorschrijven. Dit medicijn kan de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verlagen.
* Gebruik maximaal 100 gram rood vlees, bewerkt vlees en vleeswaren per dag en niet vaker dan drie keer per week. Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees verhogen het urinezuurgehalte in het bloed. Kies voor vleesvervangers zoals kip, kalkoen, ei, peulvruchten of een vegetarische vleesvervanger.
Producten met zeer hoge purinegehaltes (meer dan 150 mg per 100 g)vermijd je beter helemaal: Vlees: gans, kip met vel en orgaanvlees (zoals hart, niertjes, hersenen, zwezerik, lever) Vis: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, viskuit.
Er zijn een aantal oorzaken waardoor je een te hoog urinezuurgehalte in je bloed kan krijgen. Door kanker, chemotherapie, overgewicht, stress en alcoholgebruik bijvoorbeeld.
Een gezond dieet en bewegingsplan volgen kan u helpen een gezond gewicht te behouden en uw urinezuurgehalte te verlagen. Zelfs als u hyperurikemie heeft, kan het aanpassen van uw dieet, meer water drinken en voldoende bewegen de kans verkleinen dat u in de toekomst last krijgt van jichtaanvallen en andere symptomen.
Eiwit. Eiwitrijke producten van dierlijke afkomst (zoals vlees, vis, kaas en ei) bevatten veel purines, wat leidt tot meer urinezuur. Magere melkproducten hebben een positief effect op jicht. Plantaardige eiwitten (zoals noten en peulvruchten) beïnvloeden de kans op jicht niet.