Er even op uitgaan is voor mensen met zonneallergie niet altijd een optie, want bij het geringste ultraviolette licht kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Toch is het niet gevaarlijk; er zijn geen ernstige gezondheidsrisico's aan verbonden.
Bij een zonneallergie heeft de persoon vooral veel last van jeuk terwijl de persoon met een zonverbranding klachten heeft van pijn, zwelling en warmte op de aangedane huiddelen. Bij een heftige zonverbranding kan zelfs koorts en ziektegevoel ontstaan.
De vlekjes gaan vanzelf weg, meestal binnen een paar dagen. Uw huisarts kan tegen de jeuk een gel, crème of tablet voorschrijven. Als u verstandig zont, kunt u zonneallergie voorkómen. Laat uw huid aan het zonlicht wennen.
Welke klachten geeft zonneallergie en hoe ziet zonneallergie eruit? Zonneallergie kan er verschillend uitzien. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, ontstaan bultjes die jeuken, blaasjes of roodheid en de huid wordt dik. Deze plekken ziet u op de huid die in de zon is geweest, zoals de armen en het gezicht.
antihistaminica oraal: Cetirizine tabletten - werken antiallergisch. Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.
Hoe lang duurt een allergische reactie op de huid? Het akelige, pijnlijke gevoel van 'gewone zonnebrand' verdwijnt meestal na een paar luttele dagen. Zeg zo één tot drie dagen. Terwijl de symptomen van zonneallergie tot wel 10 dagen kunnen aanhouden.
Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel.
Hoe weet uw dermatoloog of u zonneallergie heeft? Lichttesten zijn testen om te zien of uw klachten door zonlicht komen en zo ja, welke golflengte van het zonlicht (uv A of uv B) verantwoordelijk is voor de klachten.
Andere allergische reacties kunnen ook verward worden met zonneallergie. Het meest bekende voorbeeld is bereklauw. Wanneer de huid in aanraking komt met bereklauw in combinatie met zonlicht ontstaat er ook een allergische reactie die kan lijken op zonneallergie.
Epidemiologie Zonneallergie komt voor bij 10 tot 20% van de westerse bevolking. Bij mensen met een licht huidtype is de prevalentie hoger dan bij mensen met een donker huidtype. Bij vrouwen komt zonneallergie twee keer vaker voor dan bij mannen.
Maar het enige dat echt snel helpt tegen zonneallergie in Spanje is een injectie met cortisonen (meestal in de bil), en dat 2 of 3 dagen achter elkaar. Alleen bij volwassenen. Na 2, meestal 3 dagen is de huid weer helemaal rustig.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Miliaria profunda is de ergste vorm van allemaal. Na de uitbraak blijven de bultjes zo'n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken.
Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming die getest is op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de experts op het gebied van een gevoelige huid.
Een prettige aftersun crème of gel is daarbij een aanrader. Kies bijvoorbeeld voor de Ladival Aftersun Gel. deze zorgt dat de geïrriteerde huid gehydrateerd wordt en kalmeert, waardoor je dus minder last zal krijgen van jeuk en andere vervelende symptomen.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Urtizon Complex kopen bij Holland & Barrett.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Bij zonneallergie krijgt u rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes. Ze zitten alleen op de huid waar zonlicht op gekomen is. Als ze alleen op de oren zitten, heet het lente-oren. De vlekjes gaan vanzelf weg, meestal binnen een paar dagen.
Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, slap voelen. Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koude douche of door in een koele ruimte te zijn.
Wat kunt u zelf tegen blaasjeseczeem doen ? Vermijd (zoveel mogelijk) contact met irriterende stoffen zoals water, zeep, parfum en reinigingsmiddelen en oliën. Na iedere contact met water, eventuele zeepresten goed wegwassen en daarna de handen goed afdrogen. Gebruik een (parfumvrije) vette handzalf.
Een fototoxische reactie ontstaat (meestal) heel snel na inname of (zelden) na plaatselijk aanbrengen van een geneesmiddel, in combinatie met blootstelling aan zonlicht of aan zonnebank. Er treden rode vlekken op, soms met vorming van met vocht gevulde blaasjes (zoals bij hevige zonnebrand).