Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.
Zinkzalf heeft een verkoelende en mild-samentrekkende werking. Dit middel wordt gebruikt bij diverse huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld irritaties van de huid waarbij een indrogend bedekkend of beschermend effect gewenst is (bijvoorbeeld bij huiduitslag en luieruitslag).
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Heeft een sterke ontstekingsremmende werking, anti-jeukwerking en bevordert herstel van de huidbarrière. Het effect op het microbioom is onbekend. Zinkzalf: Zinkoxide is bestanddeel van vele dermatologische preparaten vanwege het indrogend effect. Nanozinkdeeltjes hebben een bacteriedodende werking.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Volwassenen en kinderen. Bij een matig natte huid: smeersel 60% (zinkolie): enkele malen per dag aanbrengen. Bij een zeer natte huid: ZOK-zalf 33%: 1–2×/dag met een spatel dun aanbrengen, afdekken met scheurlinnen of Engels pluksel, of eerst op verband aanbrengen en dan op de huid.
Volwassenen, kinderen en baby's: meerdere malen per dag op de geïrriteerde huid aanbrengen. De Zinkzalf bij kamertemperatuur (15-25ºC) bewaren in de goed gesloten, originele verpakking.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
U kunt smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels, zoals miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Zinkoxidezalf (zinkzalf) of -crème
Eventuele resten zalf of crème kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.
Na opening is de tube nog 6 maanden houdbaar. Bewaren beneden 25 °C. Bewaren in de originele verpakking. Niet in de koelkast of de vriezer bewaren.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkzalf tegen puistjes
We hebben deze hack eerlijk gezegd nog niet zelf uitgeprobeerd, maar blijkbaar werkt zinkzalf ook goed tegen puistjes. Zinkzalf bevat zinkoxide, een stof met een ontstekingsremmende functie die ervoor zorgt dat de poriën kleiner worden.
Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen. Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
Zink heeft een indrogend effect. Zink helpt daarom goed bij eczeem dat opengekrabd is, licht bloedt of erg nattend is. Zodra de huid is hersteld is het advies om met zinkzalf te stoppen, omdat de huid door zinkzalf juist kans loopt om nog verder uit te drogen.
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
De paraffine in de crème heeft een sterke antibacteriële werking, wat het ontstaan van kalknagels tegengaat.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.