Het potentiaalverschil van zink en lood is klein en daarom zal er in de praktijk geen probleem zijn om deze metalen bij elkaar toe te passen. Mede door het patineren van zink en lood ontstaat een overgangszone, waardoor het potentiaalverschil nagenoeg nul zal zijn.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
In het water opgeloste verontreinigingen (zure regen en zuren uit rottende bladeren) kunnen de oxidelaag wel aantasten en uiteindelijk het zink. Daarnaast wordt zink ook aangetast door luchtverontreiniging. Kunststof daarentegen is bestand tegen bijna alle chemicaliën.
aluminium, 13. zink (aluminium en zink mogen samen gebruikt worden: - zitten zeer kort bij elkaar in spanningsreeks en hechten zich met patina) en 14. magnesium."
Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide. In de volksmond staan deze vormen van corrosie beide bekend als 'witte roest'.
De voordelen van zink
Producten van zink hebben een bijzonder lange levensduur. Na het verstrijken van de levensduur kan een zinken artikel gemakkelijk worden omgesmolten, waarna het materiaal opnieuw kan worden gebruikt. Het is weerbestendig en kan uitstekend tegen vocht.
Bladlood kan in het algemeen normaal worden gebruikt in nauw contact met metalen als koper, zink, verzinkt staal en de meeste gebruikelijke aluminiumlegeringen. Ook de combinatie van lood en roestvaststaal (rvs) is toelaatbaar.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Doordat het oppervlak van het zink reageert met zuurstof in de lucht of water ontstaat er een oxidelaag, wat na een tijd het zink geheel afsluit voor zuurstof, de zogenaamde patinalaag. Hierdoor kunnen de zuurstofmoleculen het ijzer niet meer bereiken en geen roest-of oxidevorming veroorzaken.
Zinken emmers of gieters reinig je met heet zeepsop en eventueel een fijn schuurpapiertje. Zink krijgt meer glans als je het inwrijft met azijn. Laat hierbij de azijn niet inwerken maar spoel die direct af en wrijf dan het zink droog. Zinken voorwerpen kun je schoonmaken met white spirit.
Metallisch zink is niet giftig, maar zinkoxiden dienen wel als giftig te worden beschouwd, deze kunnen metaalrookkoorts veroorzaken. Tevens zijn zinkionen in oplossing vrij giftig.
Welke sieraden verkleuren? Metalen sieraden kunnen op ten duur gaan verkleuren. In dat geval zijn ze gemaakt van onedele metalen, zoals: koper, tin en zink. Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
De metalen die wel snel roesten (reageren) noem je onedele metalen. Natrium, calcium, barium, aluminium, ijzer, zink, lood, magnesium en chroom zijn voorbeelden van onedele metalen. Toch zijn er vier onedele metalen die wel reageren, maar daardoor meteen de rest van het metaal afsluiten.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Ubiflex en Leadax zijn dé loodvervanger die wordt toegepast in alle bouwdetails waarin een waterdichte laag vereist is. Het kan in de meeste gevallen lood vervangen en gaat de levensduur van een gebouw mee.
Lood is één van de zware metalen dat giftig is voor het lichaam en voorkomt in het milieu. Bijvoorbeeld in omgevingslucht, bodem, voeding en drinkwater. Wie teveel wordt blootgesteld aan lood kan een loodvergiftiging oplopen. Lood kan lang in het lichaam blijven en stapelt zich in het lichaam.
IJzer wordt door oxidatie bruin, maar lood niet.
Een dakgoot van zink is de meest populaire soort dakgoot en gaat rond de 40 jaar mee. Zink is een bewerkelijk materiaal, omdat het ter plaatse wordt gebogen, geknipt en gesoldeerd. Een groot voordeel van een zinken dakgoot is dat deze makkelijk en snel kan worden gerepareerd.
Doe een scheut natuurazijn of citroensap op een schone doek. Poets met de vochtige doek over het zinken voorwerp. Ga door tot alles weer glimt. Voor de vuilere roestvlekken kun je extra veel azijn of citroensap gebruiken om de patina te verwijderen.
Zink kan goed tegen chloor. Voor zwembaden wordt er veel gebruik gemaakt van zink.