Waar kunnen de statiegeldblikjes worden ingeleverd? De blikjes kunnen, net als de plastic flessen, vanaf 1 april 2023 worden ingeleverd bij de reverse vending machine (RVM) in de supermarkt.
Bij supermarkt COOP Greidanus in Emmeloord krijgen mensen die blikjes inleveren daar nu al geld voor terug. Dat terwijl het statiegeld op blik pas op 31 december 2022 landelijk wordt ingevoerd. Bij de COOP levert een blikje vanaf deze week vijf cent op.
In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (bier- en frisdrankblikjes, soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.
Een leeg blik kun je uitstekend gebruiken als plantenpotjes voor verse kruiden of andere planten. Je kunt het blik zo laten of je kun het blikje versieren of schilderen. Je kunt het zo creatief mogelijk maken!
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Statiegeld op kleine flesjes en blikjes
Sinds 1 juli 2021 zitten op kleine PET-flesjes 15 cent statiegeld. Je herkent de flesjes aan het statiegeldlogo.
Een blikje is een cilindervormige of doosvormige metalen verpakking voor dranken. Oorspronkelijk waren drankenblikjes gemaakt van blik, wat de aanduiding is voor vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van aluminium gemaakt.
Zo'n 90% van al het blik is namelijk gemaakt van staal en dus magnetisch.
Blikjes worden gemaakt door een plat stuk aluminium in een cilindrische vorm te persen. Als massief materiaal vervormd moet worden, zorgen hoeken en bochten natuurlijk voor een probleem. We zouden meer materiaal kunnen toevoegen of het beter bestand maken tegen de extra belasting.
De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.
Dit geldt dus ook voor blikjes. Hierbij moet je denken aan frisdrank, conserven en al het ander wat in blikken zit verpakt. Een blik is namelijk gemaakt van metaal, waardoor het als oude ijzer kan worden gezien en het dus geld op kan leveren.
Blik bestaat voor een groot deel uit ijzer (ferro) en is daardoor vanuit het product zelf niet bestand tegen corrosie. Soms wordt er op blik een speciale laag aangebracht om de ontwikkeling van roest tegen te houden. Vroeger werd daarvoor tin gebruikt.
Jaarlijks komen er zo'n 2 miljard blikjes op de markt in Nederland. Daarvan belanden er zo'n 150 miljoen in het milieu, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.
Hoe herken ik het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium? Indien u het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium niet zo goed ziet, kunt u een magneetje gebruiken. Deze zal wel aan het ijzer blijven plakken, maar niet aan het rvs en aluminium. Verder is het rvs zwaarder dan aluminium en ook donkerder van kleur.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Lichter blikje beter voor het milieu
"Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter. Dat betekent minder impact op het transport." De blikjes bestaan ook voor een deel uit gerecycleerd materiaal.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.
Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Omdat de hoeveelheid zwerfafval alleen maar toeneemt, heeft de overheid begin vorig jaar al besloten om statiegeld op blikjes in te voeren. Net als nu al geldt voor kleine plastic flesjes gaan consumenten voor elk blikje straks 15 cent statiegeld betalen, dat ze terugkrijgen bij inlevering van de lege verpakkingen.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.