Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Een plant sterker dan onkruid onttrekt het zonlicht aan de bodem van je tuin. Ons advies: denk eens aan de Geranium Macroorhizum (Ooievaarsbek). Dit is de ideale bodembedekker tegen zevenblad.
Zevenblad is een lekkernij wat enigszins naar peterselie smaakt. Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze blancheren dan wel roerbakken. Ze smaken lekker door gebakken rijst. Je kunt een variatie op een aardappelstamppot met zevenblad maken of met een mix van zevenblad, brandnetel en spinazie.
Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Mocht je toch niet zo'n trek hebben om je onkruid op te eten, dan kan je dat natuurlijk uitbesteden. Konijnen blijken dol op zevenblad, al schijnen de bloemen nogal ongezond voor ze te zijn. Maar als je fanatiek genoeg plukt, bloeit zevenblad niet zo snel.
Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
De vrijwel onbehaarde rechtopgaand stengel van het zevenblad is geribbeld en hol, en wordt tussen de 60 en 90 cm hoog. De wit-roze bloemetjes staan in een scherm.
Zevenblad in de tuin
Zevenblad is een onkruid dat in veel tuinen voor kan komen, maar wat zich ook zeer snel weet te verspreiden. Het onkruid is te herkennen aan het 7-delig samengesteld blad. Maar ook de grote, witte wortels zijn een belangrijk kenmerk van dit onkruid.
Info. Tuinmansverdriet is een goed gekozen benaming voor dit zeer woekerend onkruid. Eens in je tuin krijg je het nog moeilijk weg maar je kunt je miserie opeten... de blaadjes zouden lekker zijn en kunnen bereid worden als spinazie. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.
Gebruik een professioneel bestrijdingsmiddel om de haagwinde goed aan te pakken. Maak gebruik van Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van de haagwinde die zich boven de grond bevinden. Gebruik deze spray tussen de bestrating, beplanting of in de moestuin.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Oogsten als de bloemen zijn uitgebloeid, je kunt ze het beste vers verwerken of invriezen. Ze zijn lekker in allerlei gerechten of als snoepjes.
Bijna overal in Europa is het zevenblad te vinden. Het is, net als fluitenkruid, een van de meest voorkomende planten uit de schermbloemenfamilie. De bloemen van het zevenblad en het fluitenkruid lijken ook veel op elkaar. Het zevenblad is snel te determineren van het fluitenkruid door de bladeren.
Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker. Bovendien ziet hij er ook nog leuk uit: hij bloeit van april tot in juli met witroze of paarse bloempjes.
Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, en dat is niet voor niks. De plant is namelijk een grote irritatie voor veel tuineigenaren omdat de plant zich snel vermeerdert via wortels die tot wel 40 meter diep groeien.
Van de wilde planten die in het wild groeien, zijn de gevaarlijkste giftige planten voor honden: zwarte lichee, zevenblad (een zeer zeldzame hallucinogene plant), vingerhoedskruid en de eerder genoemde lelietje-van-dalen.
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad wordt als spinazie gegeten. Gedroogd blad smaakt als peterselie.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.
grond wat loswippen met een riek ipv een spade zodat de wortels niet afbreken. dan kan je de planten gemakkelijk uit de grond lostrekken. met het verwijderen maak je de grond goed los. mochten er weer plantjes boven komen dan kan je deze gemakkelijk met wortel en al verwijderen.
Eén van de manieren om van de hanepoot af te komen, is het zelf uitsteken van het plantje inclusief de diepliggende wortels. Wanneer de wortel niet mee wordt verwijderd, groeit de plant weer opnieuw terug. Gaat u liever niet zelf aan de slag met het uitsteken van de hanepoot? Het beste is wachten op de vorstperiode.