Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Omdat bloem een laag vochtgehalte heeft en een warmtebehandeling heeft ondergaan, is het volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wél veilig om na lange tijd nog te eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Hierbij is het wel belangrijk dat je het afgesloten bewaart én bij kamertemperatuur.
Als het er geel of grijs uitziet; tekenen van schimmel vertoont; als het harde vochtklonten heeft ontwikkeld, of als u bewijs van insecten ziet, gooi het dan weg . Als het meel bovendien onaangenaam ruikt (zuur, muf of gewoonweg slecht), gebruik het dan niet.
Verlopen bloem heeft niet dezelfde kwaliteit qua smaak en textuur, dus je recept zal niet hetzelfde uitpakken . Als het gaat om zelfrijzend bakmeel, dat bakpoeder bevat, zal verlopen bloem bakproducten creëren die niet rijzen. Als je het vervelend vindt om verlopen bloem weg te gooien, gooi het dan in de composthoop.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wanneer het meel koel en droog (<15°C) bewaard wordt dan zullen de eitjes normaal gesproken niet uitkomen.Bij een warme/vochtige bewaarplek, kunnen de eitjes zich toch gaan ontwikkelen. Er ontstaan dan meestal draden(spinrag), larven of meelmotten.
Bloem die goed bewaard wordt, blijft wel minstens een jaar goed. Maar omdat tarwebloem vetten en oliën bevat, kan ze ook bederven. Volkorenmeel bevat de hele graankorrel en daardoor meer vet. Het kan daarom nog sneller slecht worden dan witte bloem.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren.
Ruikt de bloem muffig of ranzig?Gooi het dan weg. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die op een vochtige plek zijn bewaard. De kans is groot dat er dan bacteriën en insecten in groeien.
Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur en het kan muf ruiken.
Je kunt je deeg tot 4-5 dagen in de koelkast bewaren. Maar het deeg zal in die tijd achteruitgaan.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Om zelfrijzend bakmeel te vervangen door gewoon bakmeel en bakpoeder, kun je de volgende stappen volgen: Bereken de hoeveelheid zelfrijzend bakmeel die in het recept wordt gevraagd. Voor elk 150 gram zelfrijzend bakmeel, voeg je 2 theelepels bakpoeder toe aan 150 gram gewoon bakmeel.
1. Chrysant. Wil je lang van je bos bloemen genieten, kies dan voor chrysanten.
Je kunt oud meel gebruiken als meststof, om je compost te verrijken of om de randen van een nieuw bed af te bakenen . Of je kunt doen wat Jan Z deed: "Ik schreef meel BIG 40 op het gazon van mijn buurman voor zijn verjaardag, en het gras groeide 10 keer sneller en was veel groener. Het bleef vrijwel de hele zomer zitten."
Een constante luchtvochtigheid en temperatuur bij planten en bloemen houden bloemen gezond. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen bijvoorbeeld schimmels op bloemen ontstaan.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Uiterlijk. De meelmijt heeft een kleurloos lichaam waarbij de monddelen en poten iets donkerder zijn. Volwassen mijten beschikken over 4 paar poten die variëren van lichtgeel tot roodbruin van kleur. Aan de poten en het lichaam hebben ze lange haren, die aan de achterzijde een eind uitsteken.
De larven zijn kleine witte rupsen die ongeveer 12 mm lang worden. Een voedselmottenplaag wordt vaak ontdekt wanneer men de volwassen motten ziet rondvliegen in keukenkastjes of voorraadkasten. Deze motten leggen hun eitjes op voedselproducten en de larven komen uit en voeden zich met het voedselproduct.
Wanneer is bloem bedorven? Of bloem bedorven is kunt u merken door goed te kijken, ruiken en proeven. Als u de zal of container opent en de zijkant ervan bekijkt, let dan op eventuele bewegende beestjes.
Als je ooit je gewone en zelfrijzende bloem door elkaar haalt (wat mij soms overkomt), is er een makkelijke manier om het verschil te zien. Doe gewoon een beetje van elk op je tong, één soort per keer.Degene die tintelt en bruist is de zelfrijzende bloem, dankzij het bakpoeder erin .
Het lijkt misschien alsof je bakpoeder een eeuwigheid kunt bewaren, maar helaas: er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op het product. Hoe lang je bakpoeder kunt bewaren? Op een koele en droge plek blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed. Voor je de oudere zakjes nu direct weggooit: dat is niet nodig!