Doe minstens 100 ml vocht bij je smoothie. Dat kan water en ijs zijn, maar ook melk, yoghurt, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of kefir.
yoghurt met banaan, suiker/honing en stukjes pure chocolade. yoghurt met honing, walnoten en pistache. yoghurt met perzik en een paar lepeltjes muesli. yoghurt met aardbeien en een paar lepeltjes havermout.
Gebruik liever kefir zonder toevoegingen, Griekse yoghurt of yoghurt uit IJsland. Dat bevat veel meer eiwit en slechts weinig suiker. Om te zoeten kun je bevroren fruit toevoegen.
Met een blender kun je mengen en pureren. Dat maakt deze apparaten bij uitstek geschikt voor het maken van: Soepen (ook zeer geschikt voor het verwerken van restjes!) Sauzen op basis van groenten of fruit.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Doe minstens 100 ml vocht bij je smoothie. Dat kan water en ijs zijn, maar ook melk, yoghurt, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of kefir. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Je raakt namelijk eerder verstopt als je weinig vezels eet. Een banaan is juist vezelrijk en daarom goed voor de stoelgang.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Staafmixer. Die eenvoudige staafmixer die je gebruikt voor soepen en sauzen? Daar kun je ook uitstekend smoothies en sappen mee maken. Vooral zacht fruit, zoals banaan, avocado, aardbei en frambozen laten zich prima klein krijgen.
Een ontbijt smoothie is een voedzame smoothie die veel vitamines, antioxidanten, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat. Ideaal bij het wakker worden, omdat je lichaam dan aan nieuwe voedingsstoffen toe is. Een ontbijt smoothie is de best denkbare start van je dag, mits je de juiste ingrediënten gebruikt.
Water werkt altijd, maar voor extra smaak kun je ook ongezoet kokoswater, plantaardige melk als amandelmelk, havermelk of sojamelk of koude thee toevoegen. Koemelk is ook een optie, maar plantaardige melk is lichter verteerbaar. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
De avond van te voren leg je het zakje in de koelkast zodat deze langzaam kan ontdooien. 's Ochtends gooi je het samen met wat melk of water in de blender en klaar ben je. Heb je ook zo'n moeite met wakker worden, zet dan alvast een glas water naast je bed. Drink dit meteen op als je wakker wordt.
Nee, u kunt beter geen kokendhete ingrediënten in de blenderkan gieten, omdat de kan en de bijbehorende accessoires dan beschadigd kunnen raken.
Een power blender heeft ten minste een vermogen van 1.200 watt én een tritan mengkan. Dankzij de krachtige motor, mix je hiermee ook harde ingrediënten zoals noten, bevroren fruit en ijsblokjes. Deze krachtige blender is geschikt voor veelvuldig of professioneel gebruik.
Naast het maken van veel groene smoothies kun je nog veel meer doen met je blender. Denk eens aan het pureren van een soep, het maken van sauzen en om je zelfgemaakte babyhapjes in te pureren. In sommige (wat krachtigere) blenders kun je ook ijsblokjes crushen voor in je overheerlijke cocktail.