Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Deze dag wordt ook wel 'Dag van de Vrijheid' genoemd. Viering van de capitulatie van de nazi's (op 5 mei 1945), die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden. Op 8 mei volgde de rest van Europa.
Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is.
Bevrijdingsdag (5 mei)
Bevrijdingsdag is een officiële nationale feestdag. In veel cao's is vastgelegd dat een keer in de vijf jaar dit ook een vrije dag is. In de CAO Metaal en Techniek is dit niet vastgelegd.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. En bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Is 5 mei 2021 een vrije dag? 2021 is geen lustrumjaar. In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei een officiële feestdag is in lustrumjaren. Check dit altijd even in je eigen cao.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
In principe zijn de winkels open. Volgens de Winkeltijdenwet is Bevrijdingsdag geen officiële feestdag. Dat betekent dat je als ondernemer niet verplicht bent om je personeel vrij te geven of je winkel te sluiten. Om de vijf jaar, in de zogenaamde lustrumjaren is Bevrijdingsdag wel een nationale feestdag.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
In de Cao Ziekenhuizen worden de volgende feestdagen benoemd: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Bevrijdingsdag (5 mei) Hemelvaartsdag, Koningsdag, eerste en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag De werkgever kan tevens feestdagen toevoegen. Werknemers hebben conform de wet recht op ouderschapsverlof.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2epinksterdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pinksteren. 1epinksterdag valt altijd op een zondag.
Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pinksteren is altijd op een zondag en een maandag. Tweede Pinksterdag is ook bekend als Pinkstermaandag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
BOVAG zet de regels, toeslagen en afspraken die hierover zijn gemaakt in de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf, Tankstations en Wasbedrijven en het Carrosseriebedrijf op een rij voor 2022. Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, is geen feestdag volgens de cao MvT.
De regering besloot dat de viering vanaf 1946 op 5 mei zou plaatsvinden. Deze dag werd gekozen omdat op deze datum in 1945 de capitulatie van de Duitsers in werking was getreden¹. In de opvolgende jaren werd er vaak geschoven met de datum wanneer 5 mei op een zondag viel.
Nationale feestdag
Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat op die dag de Duitsers capituleerden.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.