Soda is sterk en kan schade toebrengen aan delicate stoffen, zoals zijde, linnen en wol.
Wollen truien
Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) afwasmiddel. Voeg eventueel wolwasmiddel of een ander vloeibaar wasmiddel toe om de schapengeur te laten verdwijnen.
Een wollen deken van het merk Røros is gemaakt van zuiver scheerwol. Deze kun je het beste schoonmaken met een handwas van maximaal 30 graden en niet chemisch te reinigen.
Het wassen van wol met azijn zou de wol zachter maken en gebruikt kunnen worden als een soort wasverzachter. Dat is voor onze truien uiteraard niet nodig. Onze tip voor het zacht maken van wol na het wassen, is het strijken met stoom.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche.De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Wol is warmte gevoelig dus spoel de vlek uit met koud of lauw water. Mocht de vlek daarmee niet verdwenen zijn dan kun je voorzichtig deppen met wolwasmiddel. Gebruik in geen geval bleek of zure middelen. Check het label van het kledingstuk en zie of je het in het wolwasprogramma van de wasmachine kan.
Ossengalzeep is veilig voor de meeste stoffen, zelfs voor wol en zijde. Maak de zeep een beetje nat en breng de zeep rechtstreeks aan op de vlek, alvorens de stof uit te spoelen.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Je kunt een onderscheid maken tussen bakingsoda, baksoda in het Nederlands, en soda kristallen. Het verschil zit hem vooral in de mate waarin het zich aan zuur bindt. Het gekristalliseerde natriumcarbonaat is beduidend sterker en agressiever dan bakingsoda.
Het wolwasmiddel van Texelana is zo fijn! Dit wasmiddel is perfect voor de wollen dekentjes! Het bevat pure lanoline, waardoor wol dat mooie zachte beschermende laagje behoudt! Daardoor blijven de producten mooi!
Wel centrifugeren
Er zou te veel water achterblijven in de trui, waardoor drogen niet goed lukt. De trui verliest gemakkelijk z'n vorm. Centrifugeer op maximaal 400 toeren per minuut om je wollen trui veilig te wassen en alvast deels te drogen.
Wollen vesten:
Vlekken zullen er niet in trekken en zijn eenvoudig met een sopje van groene zeep, HaRa of wolwasmiddel en lauw water weg te deppen. Ook de voering in de nek en onder de armen maakt u boenend met een doekje en zo'n sopje schoon.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel en was je wollen trui op maximaal 30°C en 400 toeren. Die lage toeren zijn echt heel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan.
Caruthers' antwoord: het is het wolvet, de lanoline. Wolfabrikanten hebben liever niet dat fijne wollen maatpakken en damesvestjes in een zweterige omgeving naar natte wol gaan ruiken. Het valt niet mee dat voor elkaar te krijgen, want wol kan nog heel lang vluchtige moleculen afgeven.
Wol centrifugeren
Die mag niet hoger staan dan 600 toeren. Van een te hoog toerental krimpt een wollen trui.
Kun je een schapenvacht wassen in de wasmachine? Een schapenvacht wassen is niet aan te raden, de lanoline verdwijnt uit de vacht en het leer wordt er stug van. Een schapenvacht die nat is geweest of gewassen is in de wasmachine wordt er dus niet beter op.
Laat het wollen stuk even in een lauw tot handwarm sopje staan, spoel het daarna voorzichtig, zonder al te veel te bewegen, wederom in lauw tot handwarm water uit en leg het voorzichtig plat op een (speciaal wol) rek horizontaal te drogen. Knijp het wollen kledingstuk uit: niet wringen of centrifugeren!