Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is.
Alcohol verdampt vanaf een temperatuur van bijna 80 graden, terwijl water pas echt verdampt als het kookt bij 100 graden. Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt.
Het is waar dat alcohol kookt bij een veel lagere temperatuur dan water ( 173 graden Fahrenheit vergeleken met 212 graden Fahrenheit). In een saus zal de alcohol bijvoorbeeld eerder verdampen dan het water.
Sterke drank
Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Watermoleculen vormen sterke waterstofbruggen.Moleculen ethanol vormen eveneens waterstofbruggen, maar dat zijn er heel wat minder in aantal als bij water. Dit is de reden waarom ethanol sneller verdampt dan water.
Omdat alcohol minder polair is dan water , verdampt alcohol sneller dan water en kookt het bij een lagere temperatuur.
De alcohol verdampt veel sneller dan het water .
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dranken die lichter van kleur zijn, hebben minder snel een kater tot gevolg. Denk aan gin of wodka. Het tegenovergestelde is waar voor donkere dranken: whiskey, rum en rode wijn kan je dus beter laten staan. Dit omdat er in donkerdere dranken meer zooi is toegevoegd.
Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
Het duurt meestal ongeveer 2 tot 3 uur voordat de alcohol volledig verdampt wanneer het wordt toegevoegd aan een gerecht dat op een laag vuur wordt gekookt. Bij het koken op een hoog vuur, bijvoorbeeld bakken of sauteren, kan het slechts 30 seconden duren voordat de alcohol verdampt.
Factoren die de duurzaamheid van wodka beïnvloeden
Blootstelling aan licht en hitte: Wodka moet uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen worden gehouden, omdat deze de smaak en kwaliteit na verloop van tijd kunnen veranderen .
Een goede wodka serveer je uit de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de wodka wat stroperiger wordt qua structuur (echte wodka bevriest namelijk niet), wat een romig effect geeft.
Bakken: Bij het bakken met sterke drank zoals wodka of rum (in cakes of gebak), blijft na 15 minuten in een oven op ongeveer 350 graden Fahrenheit (175 graden Celsius) ongeveer 40% van het oorspronkelijke alcoholgehalte over. Na een uur bakken op deze temperatuur blijft er iets meer dan een kwart (25%) over.
Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige irriterende stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de kater. Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde af tot azijnzuur. Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide.
Sommige mensen moeten een paar uur nadat ze hebben gedronken al overgeven, terwijl anderen pas misselijk zijn door alcohol na het slapen. Hoelang het duurt tot je je weer beter voelt varieert van persoon tot persoon en hangt af van een aantal dingen.
Maar een onderzoek van het British Medical Journal wees uit dat wodka eigenlijk de drank is die het minst waarschijnlijk een kater veroorzaakt: het is zo puur dat het vrijwel geen congeneren bevat . Het mengen van wodka met frisdrank of vruchtensap is ideaal, omdat suikerhoudende frisdranken kunnen bijdragen aan hoofdpijn de ochtend na de nacht ervoor. Maar doe het rustig aan.
Het ultieme anti-katerdrankje zou een wodka soda zijn, bestaande uit wodka en spuitwater. Kies dan zeker ook voor kwaliteitswodka zoals Grey Goose of Belvedere. Die hebben een intenser filterproces doorstaan dan hun goedkopere varianten, wat voor een minder grote kater zal zorgen.
Matiging wordt gedefinieerd als maximaal één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen. Kies lichtere alcoholische dranken: Licht bier, wodka, lichte rum, gin, sake en witte wijn hebben minder congeneren en zullen u een minder intense kater bezorgen .
Wodka bevat geen significante hoeveelheid mineralen of voedingsstoffen. Wodka bevat geen suiker en minder calorieën dan sommige andere likeuren. Als u al alcohol drinkt, kan wodka een iets gezondere optie zijn . Wees echter voorzichtig met het toevoegen van wodka aan mixers, omdat deze vaak veel suiker bevatten.
Flauwe smaak: Als de wodka flauw smaakt of zijn karakteristieke smaak mist , is de wodka mogelijk over zijn hoogtepunt heen.
Advocaat likeur is een bederfelijk product vanwege de eieren en dient daarom goed te worden bewaard. In de koelkast blijft een ongeopende fles doorgaans enkele maanden houdbaar. Eenmaal geopend, wordt aanbevolen om de fles binnen drie tot vier weken te consumeren en altijd in de koelkast te bewaren.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Om alcohol te verdampen met behulp van hitte, doe je je tinctuur in een glazen container en zet je deze in een warmwaterbad.Verwarm het water voorzichtig (niet kokend) en laat de alcohol na verloop van tijd verdampen . Wees voorzichtig om niet te oververhitten, omdat dit de kracht van de kruiden kan verminderen.
Antwoord en uitleg:
Dit is een endotherme reactie omdat de warmte de basisvereiste is van verdamping. Daarom absorbeert de verdamping van alcohol tijdens het wrijven op de huid warmte van de huid en bijgevolg daalt de temperatuur van een bepaald deel van de huid, waardoor we het koud krijgen.