Waterpest is één van de meest bekende vijver -en aquariumplanten. Niet voor niets want er is geen waterplant die zoveel zuurstof produceert en zo snel groeit. Bovendien is deze plant relatief sterk en gemakkelijk te houden.
Elke vis eet plantjes om groenvoer binnen te krijgen. De blaadjes van waterpest schijnt goed voor hun buik te zijn, tegen verstoppingen. Het is moeilijk te zeggen welke vis het precies kan zijn, hoewel je meteen de grootste zou verdenken, de Ancistrussen.
Wat je deze hele periode doet is het snoeien van de waterpest die te lang wordt. Haal de kale stengels weg, maak stekken van de mooie groene stukken, bind die samen en zet die weer op de bodem van de vijver. Zo groeit de plant weer onder water, zorgt voor zuurstof in het water en neemt voedingsstoffen voor algen weg.
Drijfplanten in het aquarium zijn wel degelijk een toevoeging. Het biedt voor aquariumvissen én planten een onderkomen aan het licht en natuurlijk een schuilplek voor vissen.
als de plantjes (ik gok op Hoornblad en Waterpest) groeien hoef je ze echt niet te vervangen. Soms eten vissen wel eens waterpest maar deze plant geeft ook veel zuurstof af. Wat je wel kan doen als de plantjes naar jouw zin te lang worden is toppen. Gewoon een stukje eraf halen en dan opnieuw planten.
In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes. Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken.
Waterpest is een winterharde zuurstofplant en kan ongeveer 1 meter lang worden. Geschikt voor vijver en aquarium. Te planten op een diepte van maximaal -120 cm in zone 2, 3 of 4. Deze plant kan ook direct zonder te planten het water in en vindt vanzelf een plek in de vijver om aan te hechten.
Onderhoud: De waterpest bloeit met kleine bloemetjes aan het wateroppervlak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze te lang worden kan de mand eenvoudig met een hark of een drietand uit het water worden gevist, waarna de stengels tot zo'n 15 cm boven de mand ingekort kunnen worden.
Beschrijving. Waterpest is een snel groeiende waterplant die tot zo'n 2 meter lange stengels kan vormen maar soms zelfs langer wordt dan dat. Op de stengel zitten kransen van 4 tot 8 blaadjes. De plant groeit door ook als het oppervlak is bereikt.
Je kunt een deel van de planten afhalen door ze te breken. Let er wel op dat je ook weer niet te veel in één keer weghaalt, want deze planten heb je nodig om het water te filteren. Ook wil je dat je vijver in evenwicht blijft. Haal je te veel planten weg, dan krijg je er alg voor terug.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Oorzaken zijn invallend regenwater, dat erg zacht is. Daarnaast verbruiken zuurstofplanten bij hun groei de in het water aanwezige voedingszouten. Na verloop van tijd daalt hierdoor de waterhardheid. De groei van zuurstofplanten gaat dan achteruit.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
De watertemperatuur moet rond 24 graden Celsius liggen. De pH-waarde (zuurgraad) van het water mag niet te hoog zijn, tussen zes en zeven is het beste. Neontetra's hebben vrij zacht water nodig tot ongeveer acht DH. Een luchtpomp, een waterfilter en verlichting horen ook tot de basisuitrusting van het aquarium.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Wat kost waterpest? Waterpest hebben wij al vanaf 5 bosjes voor € 14,95. Speciale aanbieding voor waterpest is € 24,95 voor 10 bosjes.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..