IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Neem een hapje van het zoete fruitijs en geniet van het ijs. Het stokje gooi je weg als het ijs op is. Bewaar de Raketjes in een koele, donkere ruimte of in de vriezer waar de temperatuur -18 graden Celsius is. OLA-ijsjes zijn zo'n 2 jaar houdbaar, mits gekoeld.
Bewaar het ijs in de koelkast als je geen vriezer hebt. Als je geen koelbox, emmer of vriezer hebt, dan kun je prima je koelkast gebruiken. Wikkel het ijs in aluminiumfolie zodat het niet op kan warmen en leg het vervolgens in de koelkast.
In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap.
Zogeheten aërobe kiemen en coliformen kunnen zich zo op grote schaal in het ijs ontwikkelen.
Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Het is een vraag die we onszelf vaak stellen, want wanneer is een product nu écht over de datum? Naast zout, suiker en poedermelk kunnen deze producten in elk geval tot mensenheugenis in je kelderkast blijven staan.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Grote kans dat je vanille-ijsje deze zomer duurder wordt. En ook de vla zou weleens prijziger kunnen worden. Dat heeft alles te maken met een mislukte vanille oogst in Madagaskar, het land waar de meeste vanille geproduceerd wordt.
Eenmaal het softijs uit de machine is gekomen, kan je het niet meer bewaren. Over het algemeen bevat softijs iets minder vet dan roomijs. Smaak- en kleurstoffen geven softijs een specifieke kleur, geur of smaak. De mogelijkheden zijn oneindig.
Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar. Je kunt ze het beste in de vriezer bewaren door ze eenmaal bevroren uit de vorm te halen en ze dan individueel in diepvrieszakjes of -bakjes te verpakken.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
Er bestaat een fabeltje dat ijskoud water zou helpen om af te vallen omdat het je lichaam dwingt om harder te werken en je daardoor meer calorieën zou verbranden. 'Helaas' is dit niet waar. De koude temperaturen zorgen er namelijk voor dat de vetten in je maag stollen.
Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit die luchtbelletjes. Als je het dan vervolgens opnieuw invriest, is het ijs minder smooth. Er zit maar één ding op dus: gewoon de hele pint in 1 keer opeten!
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
Goed voor je spijsvertering
IJs is een gefermenteerd product. In gefermenteerde producten zitten goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen stoffen die ons spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Dat betekent dat jouw lichaam door het eten van ijs moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijker opneemt.
Als je niet voldoende lactase aanmaakt, dan heb je een lactase-tekort. Daardoor kan je lactose (of melksuiker) moeilijk verteren. Lactose blijft dan in je darm aanwezig en trekt water aan. Daardoor versnelt je darmtransit en krijg je diarree.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Je kunt 'm tien minuutjes voor gebruik buiten de vriezer zetten, maar wat je ook kan doen is dit… Bewaar je bak ijs in een druk-en-sluit zakje!