Over het algemeen houden wij de volgende deurmaten aan: Deurhoogtes: 201,5, 211,5, 231,5 cm. Deurbreedtes: 63, 68, 73, 78, 83, 88, 93 cm.
De breedte van een deur varieert tussen 530 mm en 1030 mm. De maximale hoogte van een deur is 2800 mm. Standaard deuren variëren in de breedte tussen 630 mm tot 930 mm in stappen van 50 mm en zijn leverbaar in 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm hoog.
Bij het opmeten van het kozijn dien je de breedte op 3 plaatsen (onder, midden en boven) en de hoogte op de 2 plaatsen (links en rechts) te meten. In een kozijn kunnen namelijk maatverschillen zitten. Bij stompe deuren dien je vervolgens voor de juiste maat 5 mm van de sponningmaat af te trekken.
Standaard deurbreedte: 73 cm. Breedte standaard deur: 78 cm. Standaard breedte deur: 83 cm. Standaard breedte deur: 88 cm.
Je gaat best als volgt te werk: Meet de hoogte van de ruwe muuropening vanaf de vloer. Daarna kies je voor een deurblad dat enkele centimeters kleiner is dan je muuropening. Is je opening 205 cm hoog, ga dan voor een deurblad van 201,5 cm.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
Metsopening in de hoogte : Standaard hoogte plus 5 tot 7 cm (vanaf vloerpas). Metsopening in de breedte : Standaard breedte + minimum 80 mm. Vb.: Deur van 830 mm heeft een metsopening van minimum 910 mm. Prijsveranderingen indien hoogtes en/of breedtes aangepast worden.
Standaard maten binnendeuren
De standaard maten van binnendeuren zijn de in hoogte 201,5, 211,5 en 231,5 cm en in de breedte 63, 68, 73, 78, 83, 88, en 93 cm.
Een opdekdeur of een stompe deur? Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur helemaal in het kozijn valt en een opdekdeur iets over het kozijn. Een stompe deur geeft een moderne en strakke uitstraling. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze vaak minder tocht doorlaat.
De sparingmaat is de maat door het kozijn op te vullen. Optioneel is aanslagdichting te kiezen, maar is noodzakelijk bij rook en geluidwerendheid.
Bepaal de maat
Voor een opdekdeur meet je, van je bestaande deur, de hoogte inclusief opdekrand en de breedte zonder opdekrand. Voor stompe deuren kun je de maat van je bestaande deur gebruiken of je meet de binnenmaat van je kozijn (sponningmaat) en trekt hier zowel in de hoogte als in de breedte 5 mm vanaf.
Maat nemen
Eerst meet je de hoogte, vervolgens meet je de breedte, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Als de breedte verschilt, noteer je de grootste maat. Aan de bovenzijde, tussen het kozijn en de deur, houd je 2 mm speling. Als je de deur gaat vervangen kun je het beste meteen ook de scharnieren vervangen.
Breedtemaat deuren
Hoe breed is een deur? Algemeen is het zo dat 830 en 880 millimeter gangbaar zijn bij renovatie van woningen. 930 millimeter komt meer voor bij nieuwbouw projecten.
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte.
De deur moet ca. 6 mm smaller dan de kozijnmaat en evenveel ruimte moet er tussen de deur en de dorpel blijven. Schaaf nu de deur op maat.
Hoogte van een opdekdeur
De standaard hoogtematen van opdekdeuren zijn: 201.5 cm, 211.5 cm en 231.5 cm.
Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur.
De meeste nieuwere huizen hebben opdekdeuren. Opdekdeuren laten namelijk minder tocht door dan stompe deuren én ze zijn makkelijker te plaatsen.
Hierbij is het kozijn namelijk bepalend. Zo hoort bij een kozijn met diepe sponning een stompe deur. Het belangrijkste voordeel van stompe deuren is dat deze meer bestand zijn tegen inbraak. Stompe deur en opdekdeur.
Voor binnendeuren wordt meestal met standaardmaten gewerkt. De smalste standaarddeuren zijn 63 cm breed. Vanaf dan heb je ze tot en met 83 cm breed, telkens 5 cm breder.
De afmeting van een stompe deur zijn eenvoudig te bepalen door de bestaande deur nauwkeurig op te meten of de sponningmaten in het kozijn op te meten. De speling in de breedte is gemiddeld 3 mm per zijde en in totaal 6 mm. De speling tussen de bovenzijde van de deur en het kozijn is ook gemiddeld 3 mm.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Ook om de vrije luchtafvoer uit droge ruimten te verzekeren, zijn dezelfde voorwaarden vereist. Dus een minimale opening met een capaciteit van 25 m³/u of een spleet onder de binnendeuren van minimaal 70 cm². Een spleetopening van 70 cm² wil, voor een deuropening van 80 cm, zeggen dat de spleet 9 mm hoog moet zijn.
De minimum breedte van een doorgang is gelijkgesteld aan de in artikel 4.11 opgenomen vrije doorgang van 0,85 m. Met een vrije doorgang van 0,85 m in plaats van de (sinds zeer lange tijd gangbare) 0,6 m kan er ook door mensen met een functiebeperking sneller worden gevlucht.