De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
Kookpunt en druk
In een open vat, bijvoorbeeld een pan met water, zal toevoegen van energie leiden tot temperatuurstijging van de vloeistof. Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter. Wilt u bij u thuis graag altijd zacht water bij de hand? Dat kan met een huishoudelijke waterontharder. Zo'n toestel is erg praktisch en neemt bijzonder weinig plaats in.
Het klinkt misschien raar, maar water kookt eerder als je je hoog in de bergen bevindt. Als je je op zo'n 3000 meter hoogte bevindt, kun je water al laten koken bij 90 graden Celsius. Voor iedere 150 meter die je vanaf zeeniveau omhoog klautert, gaat het kookpunt van water zo'n halve graad Celsius omlaag. Hoe kan dat?
In dit reservoir wordt continu een paar liter water onder hoge druk bewaard met een temperatuur van 110 graden. Deze hitte kan niet ontsnappen, omdat het reservoir zeer goed is geïsoleerd. Het is een soort thermosfles die is aangesloten op de waterleiding.
Door de luchtdruk in een doorzichtige wijnfles die gedeeltelijk met water van 80 oC gevuld is, met een vacuvin pompje te verlagen, gaat het water koken. Zie ook onderstaande foto. Omgekeerd geldt ook dat water onder een hoge druk pas bij hogere temperatuur gaat koken.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.
Water kookt pas bij 101 graden
Tenzij je een pannetje water op het vuur zet. Water kookt bij een luchtdruk van 1.048 hPa namelijk pas bij 101 graden Celsius, aldus Weerplaza. Normaal is dit 100 graden. Ook topsporters kunnen soms last hebben van hoge luchtdruk.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Water kookt bij 100 graden Celsius. Maar om het aan de kook te krijgen, zijn er meerdere factoren die daar een rol in spelen. Zo heeft bijvoorbeeld ook de luchtdruk een rol. Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
Water kookpunt is 100°C, met een atmosferische druk van 100 kPa.
In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden.
Hard water (meer dan 18 dH) komt in Nederland niet voor. Dit komt omdat de drinkwaterbedrijven het water hiertoe vrijwel overal centraal ontharden. In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° dH. Dit wil zeggen 'zacht tot gemiddeld hard'.
In Nederland hebben we relatief hard water.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
De definitie van het 'kookpunt'
Het atmosferisch kookpunt is de temperatuur waarbij de dampdruk van de vloeistof gelijk is aan de atmosferische druk. ' De temperatuur waarop water kookt bij 1 atmosfeer is 100°C.
De meeste waterkokers op exacte temperatuur hebben verschillende knoppen met verschillende temperaturen. Hoe meer verschillende temperaturen je kan ingeven hoe beter. Zelf merk ik dat ik vooral 80, 90, 95 en 100 graden gebruik. En ook het subtiele verschil tussen 90 en 95 vind ik heel handig.
Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!