De walnootolie/hazelnootolie blijft het langst vers in de koelkast, ongeveer een jaar. Reken bij bewaring buiten de koelkast op een donkere koele plek op een houdbaarheid van tenminste enige maanden. Wil je de walnootolie/hazelnootolie langer bewaren, dan raden we aan deze in te vriezen.
Sommigen vinden walnootolie de lekkerste olie die er is. Kenmerkend is, is dat het wordt geproduceerd door middel van koude persing, zodat de gezonde stoffen niet verloren gaan. Je kan de olie dan ook niet verhitten, gebruikt het dus niet om in te bakken of braden. Walnootolie is wel ideaal voor sauzen en dressings!
Walnootolie bevat veel omega-3 en -6 vetzuur, vitaminen, magnesium, koper en zink. Uit veel studies en onderzoeken is gebleken dat walnootolie een gunstig effect heeft op ons hart en bloedvaten. De omega-3 vetzuren in walnootolie helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en verbeteren de functie van de bloedvaten.
Walnootolie is een echte delicatesse met een milde, nootachtige smaak, die het beste koud gebruikt kan worden. Tijdens het koken verliest het namelijk zijn smaak en wordt het bitter. Walnootolie is daarom lekker over salades, brood en als finishing touch over een pasta.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Notenolie wordt in de keuken gebruikt als smaakmaker. Het geeft een zoete en toch bittere smaak aan salades. Het is erg lekker in een salade waaraan groene linzen zijn toegevoegd of een salade met rammenas (zwarte radijs). Je maakt er een heerlijke vinaigrette van in combinatie met Balsamico azijn.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Goed voor de gezondheid
Met een enkele theelepel per dag versterk je het concentratievermogen en daalt het dcholesterinespiegel. Daarnaast voorkomt walnootolie aderontstekingen en ondersteunt het belangrijke hersenfuncties.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Pas op met het verhitten van olie
Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Cholesterolverlagend. Uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center blijkt dat het eten van 25 gram walnoten per dag goed is voor 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten. Deze essentiële vetten verlagen de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Het beste antwoord. Olijfolie kan wel tegen de kou, maar wordt er vlokkerig, troebel, dikker van. De stollingsfase van olijfolie begint namelijk al bij temperaturen die lager zijn dan 15°C. Eenmaal op kamertemperatuur zal de olijfolie weer helder worden.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km. Dat is dan een speciale motorolie die ontwikkeld is om langer mee te gaan.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Daarentegen heeft een te hoge temperatuur invloed op de kwaliteit ervan; het bewaren van voedingsmiddelen bij een te hoge omgevingstemperatuur is ongunstig en ook olijfolie komt niet onder deze algemene regel uit. Daarom is het beter om de voorraden olie te bewaren bij een temperatuur tussen 12°C en 20-25°C.
Olie, frituurvet, instant poeder en vet
Vet of olie dat donker is geworden van kleur is niet meer goed. Meestal kun je deze producten nog ongeveer een jaar na datum gebruiken.