Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
De houdbaarheid van gekraakte walnoten is korter dan die van niet-gekraakte walnoten. In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Goed droge pecannoten kunnen meer dan een jaar bewaard worden. Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Houdbaarheid Walnoten
Een plastic bakje is geen goede bewaarplek omdat hier vocht in kan blijven staan. Dan kunnen de walnootschalen gaan rotten. Op deze manier kun je walnoten in schaal nog 12 maanden bewaren. Gekraakte walnoten, dus uit de schaal, kun je afgedekt nog 6 maanden in de koelkast bewaren.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Schimmels kunnen groeien op gewassen zoals granen, noten en (peul)vruchten, maar kunnen ook in producten terecht komen die daarvan gemaakt zijn, zoals brood en pindakaas. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het risico voor de gezondheid is daarom erg klein.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Doordat je de noot pas uit zijn dop haalt wanneer je hem gaat eten, kan je altijd genieten van de allerverste walnoten.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Gebrande noten
De smaak is vaak wat voller en 'sappiger' door het vettige buitenlaagje. Doordat de noten op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande varianten. Wat betreft vet en calorieën is er weinig verschil.
Walnoten smaken van nature al erg lekker, maar door ze kort te roosteren komt de smaak nog beter naar voren.
Door ze goed te drogen, kan je de noten wel tot een jaar bewaren. Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
De meeste walnotenrassen zijn gevoelig voor extreem lage wintertemperaturen. Wanneer ze in rust zijn, kunnen ze gemiddelde temperaturen tot -10 °C verdragen zonder ernstige schade op te lopen.
Hazelnoten invriezen
Alle noten kraken, dus uit de schaal halen. Eventueel de noten hakken, maar heel kun je de noten ook invriezen. In diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een label met daarop de naam en de invriesdatum.
Walnoten die bijna van de boom afvallen zijn ook al rijp. Als je de walnotenboom een beetje heen en weer schudt, dan vallen de rijpe walnoten eruit. Schud de boom heel voorzichtig, bij te hard schudden heb je kans dat de boom beschadigt. De takken kun je schudden met behulp van een lange stok.
Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.) Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.