Betonnen vloer afdichten: Opstijgend vocht kan ook schade aanrichten aan (betonnen) vloeren. Beton is poreus en kan daardoor makkelijk het grondvocht absorberen. Een betonnen vloer kan waterdicht worden gemaakt door behandeld te worden met een zogeheten 'sealer'.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om erover na te denken je betonnen vloer af te dichten en dus vochtvrij te maken.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Doordat het beton door en door nat is geworden in die 3 tot 4 jaar tijd, duurt het heel lang voordat het beton volledig droog is. En het kan ongeveer nog een jaar duren voordat het volledig droog is.
Het vochtgehalte van een betonvloer mag daarom nooit meer dan 4 procent bedragen. Is uw vloer voldoende droog, dan kunt u de betonvloer verven. De meest nauwkeurige manier om de vochtigheidsgraad van vloeren te bepalen is het gebruik van een vochtmeter.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Gevolgen van vocht in betonvloer
Een vochtige vloer brengt veel andere vervelende problemen met zich mee zoals schimmel en meeldauw. Een slechte luchtcirculatie in kelders kan het proces versnellen en dus verergeren. Het vocht kan namelijk niet weg en begint stilaan te schimmelen.
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%. U kunt dit controleren door op de vloer stukken plastic (van ongeveer 1 vierkante meter) luchtdicht aan te brengen met schilderstape. Als na 24 uur de tussenruimte droog is, is de betonvloer geschikt om af te werken.
Condens in de kruipruimte ontstaat door een gebrek aan ventilatie. Een andere oorzaak van een vochtige kruipruimte is door te hoge stand van grondwater. Op deze manier komt er veel water in de kruipruimte dat op den duur gaat verdampen. Er kan ook een breuk ontstaan in de riolering.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer. Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Wanneer je last van een vochtige vloer hebt door opstijgend vocht dan is het injecteren van je muur een hele goede oplossing. Bij het injecteren worden gaten in de binnen- en buitenmuur gemaakt en onder hoge druk gevuld met een vochtwerende gel.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Is de schade nog relatief beperkt, dan kunnen we betonrot behandelen met een speciale primer. We verwijderen het aangetaste beton tot op de wapening, we halen het roest weg en leggen er de primer op. Die gaat dan verdere roestvorming tegen.
Meestal wordt bij het waterdicht maken van een betonnen zwembad gebruik gemaakt van een PVC liner, ook wel zwembadfolie genoemd. Dit doek in kunststof wordt in aparte stukken geplaatst, waarna de naden aan elkaar worden gelast. Bij standaardafmetingen kan je het in 1 stuk plaatsen.
Een zandcement dekvloer mag bijvoorbeeld niet meer dan 2,5% vocht bevatten als je probleemloos een vloer erop wil installeren. Een vuistregel die standaard wordt aangehouden als het gaat om droogtijd is 1 cm laagdikte per week, al is dit onder gunstige omstandigheden.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.
Een anhydrietvloer moet 2 à 3 dagen drogen voor de vloer beloopbaar is. De vloer heeft per centimeter dikte een week nodig om te drogen. Een vloer van 6 cm dik is dus na 6 weken helemaal droog. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de droogtijd.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Betonrot leidt tot een steeds minder sterke constructie van het beton en kan daardoor aanleiding geven tot vochtproblemen. Dit komt vooral door de scheuren, barsten en afbrokkelende stukjes. Al deze mankementen kunnen immers toegang bieden tot vocht.
Betonrot wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het roesten van het betonijzer. Door de roest zet het betonijzer uit en drukt het beton kapot. Hierdoor krijg je last van afgebrokkeld beton van bijvoorbeeld een balkon of vloer.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte. Plinten kunnen breken en/of loskomen.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Vind je kringen op muren, schimmels in de hoeken of laat het behang los? Dan is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van opstijgend vocht of regendoorslag.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.