Een vervuilde of verstopte vloerverwarming kan ontstaan door een slechte kwaliteit van het water in het CV-water. Er zit dan slib in het CV-water, een soort ongewenste vaste deeltjes. Slib kan terechtkomen in het CV-water als het systeem wordt aangelegd of bijgevuld. Ook zuurstof - oftewel lucht - kan slib veroorzaken.
Vloerverwarming onderhouden, hoe? Onderhoud van vloerverwarming is bijna niet nodig, mits je lange tijd geen gebruik hebt gemaakt van de vloerverwarming. Dit kan gaan om maanden/jaren. Het is belangrijk dat er een professionele installateur komt kijken de installatie doorspoelt om algenvorming tegen te gaan.
Als je vloerverwarming goed werkt, hoef je het system niet regelmatig te ontluchten. Je doet dit dus alleen als je de druk ziet verminderen. Het is wel aan te raden om eenmaal per jaar het geheel systeem te ontluchten, liefst in de herfst, nog voor de koude maanden beginnen.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
De druk in het cv-circuit dient maximaal 2 bar te zijn. Als u deze druk bereikt heeft, sluit u het cv-bijvulpunt en daarna de vulkraan.
Daarnaast zijn er nog een aantal redenen wanneer je vloerverwarming spoelen zeker nodig is: Je gasverbruik is hoger dan normaal. Je vloerverwarming wordt niet goed warm of je huis komt niet op temperatuur (slecht rendement) Sommige delen van de vloer blijven koud.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Hoe warm mag de vloer worden bij vloerverwarming? Vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloer te maken krijgt met temperatuurwisselingen. Zolang de temperatuur niet te hoog wordt, is dit geen probleem. Je kunt het beste een maximum van 45 graden aanhouden.
Vloerverwarming is gemaakt om met een lage watertemperatuur (tot zo'n 40 graden) te verwarmen.
Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €300. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. De meeste mensen kiezen er voor om dit door een installateur te laten doen.
Het vullen per groep gaat als volgt: sluit de verdeler aan op het cv-systeem. Draai alle groepen op de verdeler dicht. Dit geldt voor zowel de aanvoer als de retour. Sluit de vul-slang aan op de plek waar u normaal ook het cv-systeem vult of zet de vul-slang op de vul-kraan van de verdeler.
Open de ontluchtingsnippel door de radiatorsleutel linksom te draaien om zo zelfs de laatste druppels uit de radiator te halen. Draai vervolgens de ontluchtingsnippel dicht en draai de moer aan de andere zijde van de radiator los. Laat het water uit de radiator lopen.
Hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is
De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen, is als de CV ketel een drukverlies aangeeft en met het bijvullen het probleem niet wordt opgelost. Als dit het geval is, kan het zijn dat je er nog relatief op tijd bij bent, zonder dat er teveel schade is.
Een vloerverwarming lekkage is vaak duidelijk te herkennen doordat de voegen gaan verkleuren of de muren trekken vochtig op. Ook blijft de Cv-installatie drukverlies aangeven. Bijvullen biedt dan geen soelaas, er is sprake van een lekkage. Er zijn echter ook gevolgen voor het gezonde leefklimaat in de woning.
Hoe vloerverwarming uitzetten? Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt. De thermostaat kan constant temperaturen meten en schakelen tussen gewenste temperaturen.
De regeling(verschildruk constant) houdt de ingestelde opvoerhoogte constant, onafhankelijk van het getransporteerde debiet. Dus ongeacht hoeveel water er door de leidingen heen wordt gepompt, de pomp zorgt ervoor dat het water altijd door de leidingen heen wordt gepompt.
De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is.
Draai de kraan van de radiatoren dicht en zet de thermostaat weer aan. De warmte zal nu direct naar de vloerverwarming gaan. Geef de installatie echter wel wat tijd om op te warmen. Wat ook een oplossing kan zijn voor dit defect is de thermostaatkranen te laten installeren op uw radiatoren en deze op 18 graden zetten.
Specialist Bouw/Sanitair. De vloerverwarming zal zo snel niet bevriezen binnen. Of het moet buiten een graadje of 40 gaan vriezen, en je moet binnen helemaal niet stoken, doormiddel van radiators.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.