„Wasmiddelen bederven niet”, vertelt Freek Bracke van Unilever Benelux, producent van onder andere Robijn, Omo en Sunil. „Maar ze verouderen wel heel geleidelijk, waardoor bijvoorbeeld de vlekverwijderende werking kan verminderen of de geur van het product wat kan vervagen, maar het product blijft bruikbaar.”
Op de verpakking van wasmiddelen staat geen houdbaarheidsdatum, dus je zou zeggen dat je middeltje niet bederft. Een gebruiker op het forum van het BNN/VARA-programma Kassa beweert dat vloeibaar wasmiddel na één jaar bederft. Dit zou voor ieder merk gelden.
Je kunt waspoeder bewaren in een afsluitbare pot in plaats van de originele kartonnen doos, maar wascapsules bewaar je het beste in de originele verpakking. Stop wascapsules direct in de wasmachine en sluit de deur onmiddellijk zodat er geen kleine handen bij kunnen.
Goedkoop is geen duurkoop
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
Je moet er wel op letten dat je waspoeder op een droge plaats kunt opslaan en op een plek waar het koeler is dan 40 graden. Op het moment dat een ruimte vochtig en erg warm is, zullen er toch klontjes ontstaan. Daarnaast zul je zien dat er onderdelen van vloeibaar wasmiddel naar de bodem zullen zakken.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt. De oplossing voor dit probleem is de machine zo nu en dan te laten draaien op 90 graden.
Vloeibaar wasmiddel
Wat betreft de vloeibare witwasmiddelen kwamen twee huismerken het beste uit de test. Albert Heijn en UNA (van de Aldi) scoorde het best. UNA is ook erg geschikt voor gekleurde lichte was of witte was met gekleurde opdruk.
Het Omo wasmiddel is volgens ons het best getest wasmiddel voor de witte was. Het beste waspoeder voor de witte was wast zelfs op 30 °C door en door schoon en pakt hardnekkige vlekken zoals bloed, gras en vet diep aan.
Ook vloeibaar wasmiddel giet je in het grootste vakje van het laatje wanneer je dit gebruikt voor de hoofdwas. Je kunt het vloeibare wasmiddel echter ook in een hiervoor bedoelde dispenser gieten. Deze worden ook wel wasballen genoemd. Hier giet je het wasmiddel in en dit plaats je vervolgens bovenop je was.
3. kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken? Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
Deze pods zijn niet voorzien van wasverzachter, als je wasverzachter wilt gebruiken dan kun je die gewoon gebruiken naast het gebruik van de capsules en dus wasverzachter kopen.
Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait. Wasverzachter kan je zo namelijk niet gebruiken, want dan spoelt het direct met de hoofdwas weg.
Helaas heeft het op lage temperaturen wassen ook een nadeel. Er blijven zeep- en vetresten in de wasmachine achter omdat die bij lage temperaturen niet, of minder goed, oplossen. Wanneer er een te hoge dosering aan wasmiddel wordt gebruikt, ontstaat er overmatige schuimvorming.
Reacties. In een schuur staan wasmiddelen verrassend lang vorstvrij, maar uiteindelijk kan het er zo koud worden dat ze bevriezen ja.
Nadelen vloeibaar wasmiddel:
In verhouding is het duurder in aanschaf. U gebruikt snel te veel. In sommige gevallen maakt het minder goed schoon. Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën.
Onze winnaar in beste vloeibaar wasmiddel is Ariel Kleur & Style. Overigens is dit ook de winnaar wasmiddel van 2022. Ariel is zacht voor je kleding maar een echte vijand voor de vlekken. Binnen 1 wasbeurt zijn alle vlekken voor de zon verdwenen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.