Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het regelmatig controleren en verversen van frituurolie is essentieel voor het behouden van de kwaliteit en smaak van je gerechten. Door te letten op tekenen van verslechtering zoals kleur, geur, smaak en schuimvorming, en de olie op tijd te vervangen, zorg je voor een optimale frituurervaring.
Is het vet stroperig of zie je grote luchtbellen, doe het dan meteen weg. “Als je twijfelt, adviseer ik om eerst een broodkorstje in het vet te bakken. Proeft het zurig of ranzig? Dan weet je dat je je vet moet verversen.
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
Frituurvet wordt dermate hoog verhit dat ziektekiemen met zekerheid het loodje leggen. Echter, oud frituurvet, zeker die op basis van onverzadigde plantaardige olie, bevat wel kankerverwekkende stoffen die je niet te vaak naar binnen moet krijgen. Als het spul ranzig geworden is ruik en proef je dat heus wel.
Vrije radicalen oxidatie
Oxidatie vindt voornamelijk plaats met onverzadigde vetten . Bijvoorbeeld, zelfs als vlees gekoeld of bevroren wordt bewaard, zal het meervoudig onverzadigde vet blijven oxideren en langzaam ranzig worden.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.
Vul het oliemonster op kamertemperatuur tot aan de onderkant van het etiket van de plastic buis. Plaats de geopende plastic buis in de magnetron (gebruik bijvoorbeeld een klein glas om te voorkomen dat de buis omvalt). Verwarm op maximaal vermogen gedurende 5 tot 10 seconden.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Zolang het vet geen eiwitten bevat en langzaam en laag gerenderd is, zou het houdbaar moeten zijn - vooral in de koelkast - voor minstens een jaar, zo niet langer.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Het vet moet een glad, smetteloos uiterlijk hebben, geen schimmel, geen geelbruine randen . Als er stukjes vlees of kookresten in het vet zitten, dan zullen die waarschijnlijk sneller bederven dan het vet zelf.
Gebruikte frituuroliën en frituurvet inleveren? Als consument kan u uw steentje bijdragen aan de recyclage van uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten. Breng uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten naar het containerpark of ander inzamelpunt in uw buurt.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval.
Je kan twee maanden na de houdsbaarheiddatum vloeibaar frituurvet nog gebruiken. Daarna beter om het niet te doen. Je kan dus beter voor de zekerheid nieuwe halen dan de kans op ziek te worden (met meerdere mensen).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Ook als je niet frituurt, gaat de smaak en kwaliteit van het vet of de olie achteruit. Frituurvet is iets langer houdbaar dan frituurolie, maar toch kan het slim zijn om het vet na één maand te controleren en eventueel al te verversen.
Goed bewaard runderniervet kan tot een jaar meegaan als het in een koele, donkere omgeving wordt bewaard, terwijl het nog langer kan meegaan als het bevroren wordt bewaard . Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen, omdat dit oxidatieprocessen versnelt en tot bederf leidt. Regelmatig gebruik helpt de versheid en kwaliteit te behouden.