Het feit dat vliesbehang afwasbaar is, is slechts één van de vele voordelen die deze behangsoort te bieden heeft. Het is zeer sterk behang, behang dat bovendien zeer snel aangebracht kan worden. Je hoeft namelijk alleen de muur maar in te smeren met lijm, het behang zelf hoeft dat niet.
Zo maak je behang waterafstotend
Als je behang wilt gebruiken in de badkamer adviseren wij om het behang na te bewerken met een speciale transparante, watergedragen coating (wall finish). Hiermee verzegel je als het ware je fotobehang.
Vinylbehang is in tegenstelling tot andere soorten behang spatwaterdicht. Dat komt doordat het plastic laagje bescherming biedt aan het onderliggende papier. Hierdoor kan een spatje water op de muur geen kwaad en behoort een prachtig patroon in de badkamer tot de styling-mogelijkheden.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Vliesbehang heeft een paar kleine nadelen. Lichtere soorten vliesbehang zijn wat transparanter dan donkere soorten, dus vlekken op de muur kunnen dan doorschijnen. Verder kun je vliesbehang beter niet gebruiken in vochtige ruimtes, omdat het materiaal waarschijnlijk op den duur zal loslaten van de muur.
Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat. De keuze is aan jou. Hierna kun je over het vliesbehang verven.
Behang voor vochtige ruimtes
Vooral vliesbehang doet het goed in dit opzicht. Dat is bovendien water- en waterdampbestendig en is daarom ideaal voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Behang dat minder goed bestand is kan worden verzegeld met een kunststofdispersie.
Het is relatief eenvoudig aan te brengen. Voor kinderkamers adviseren wij Uncoated = vlies. Vinylbehang is wat steviger met een licht relief.Het heeft een wat dikkere laag en is beter afneembaar.
Dankzij de afneembare coating is renovlies ook toepasbaar in de badkamer of op het toilet. Wil je graag een strakke en naadloze afwerking van je badkamer muren, dan is renovlies een ideale optie. Renovlies is eenvoudig afneembaar, waardoor je de muren simpel kunt reinigen.
Vinylbehang is zoals gezegd voor een groot deel van kunststof gemaakt en dat betekent dat dit behang uitermate geschikt is voor ruimtes waar veel vocht is. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Vinylbehang is relatief sterk en duurzaam. Overigens is vlakvinyl beter geschikt voor de badkamer dan schuimvinyl.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Met plamuur kan je oneffenheden en renovlies naden vullen. Je gebruikt daar geen kit voor, maar lichtgewicht plamuur. Dat is goedkoper en je kan het ook gebruiken bij het plamuren van de muren voordat je renovlies gaat aanbrengen.
De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Voor het aanbrengen van vliesbehang, moet je de oneffen muur eerst wel even egaliseren. Verwijder oneffenheden, vul putten en scheuren op, laat goed drogen en schuur alles nog eens op. Dan kun je ook prima vliesbehang op een slechte muur plakken.
Vliesbehang is behang met een papieren of vinylen toplaag en een rug van vlies. De voordelen ervan zijn talrijk. Het krimpt niet, het geeft geen blazen, er is geen inweektijd nodig en dus ook geen plaktafel. Vliesbehang verwerk je op heel eenvoudige manier.
Verschil glasvlies en renovlies in het kort
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Het grote verschil (en voordeel) ten opzichte van traditioneel papierbehang is dat deze is afgewerkt met een klein kunststof laagje (vinyl). Deze is spatwaterbestendig en is daardoor optimaal geschikt voor kwetsbare ruimtes zoals de badkamer, keuken of woonkamer.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen. Het is daarbij aan te raden de eerste laag voor tien procent met water te verdunnen.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.