Underlayment bestaat uit fineerlagen van vurenhout die watervast verlijmd zijn. Hierdoor is het plaatmateriaal geschikt voor vochtige ruimtes binnenshuis. Dankzij de watervaste verlijming is het niet aan te raden om Underlayment buiten te gebruiken.
Dat houdt in dat het underlayment watervast is, maar niet volledig waterbestendig. Om die reden is dit plaatmateriaal wel geschikt om toegepast te worden in vochtige binnenruimtes. Echter is het, ondanks het feit dat underlayment watervast is, niet aan te raden de platen onbehandeld en onbeschermd buiten toe te passen.
Hardhouten multiplex en garantie multiplex zijn watervast verlijmd. Deze bestaan uit meerdere lagen hardhout en zijn verlijmd met hoogwaardige lijm. Hierdoor heeft vocht geen kans om binnen te dringen.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken.
Kan underlayment tegen water? Underlayment is watervast maar niet volledig waterbestendig. Om die reden is dit plaatmateriaal wel geschikt om toegepast te worden in vochtige binnenruimtes. Maar is het niet aan te raden de platen onbehandeld en onbeschermd buiten toe te passen.
Omdat de verschillende lagen kruislings zijn verlijmd, zijn underlayment platen sterker dan platen van massief hout van dezelfde dikte: massief hout is sterk in de lengterichting maar kan sneller breken in de dwarsrichting. Ook buigt het underlayment materiaal bij belasting niet of nauwelijks door.
Underlayment platen bestaan uit watervast verlijmde fineren, wat resulteert in betere constructieve eigenschappen en maakt ze geschikter voor toepassingen zoals daken en vloeren. OSB daarentegen bestaat uit houtsnippers die watervast zijn verlijmd, waardoor deze platen goedkoper zijn.
Onbehandeld OSB is beperkt vochtbestendig en niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Toch kun je OSB platen ook buiten gebruiken als ze zijn geïmpregneerd of gebeitst. Echter, ze kunnen slecht tegen vocht.
Het beste kan als eerste laag een multiprimer gebruikt worden.Hierna is het afwerken met gangbare verfproducten mogelijk. Blank afwerken van underlayment kan ook, maar in het geval van een keuken wordt dit afgeraden. De hechting van blanke lagen is minder goed dan dat van gepigmenteerde verven.
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert. In stilstaand water is de aantasting minimaal.
Watervast plaatmateriaal is plaatmateriaal wat gemaakt is voor buitentoepassingen. Door gebruik te maken van waterafstotend materiaal, speciale productieprocess of een combinatie van de twee kunnen deze platen, mits goed voorbehandeld, langdurig mee in projecten buitenshuis.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Vochtwerend MDF, ook wel bekend als MDF V313, is een plaat die gebruikt kan worden in vochtige ruimtes in huis. Doordat het wordt verlijmd met watervaste lijm en onder hoge druk geperst wordt, is het bestand tegen vocht, schimmel en minder gevoelig voor temperatuurverschillen.
Underlayment is vlak en sterk en bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het is vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wildere uitstraling. Daardoor werd het vroeger minder gebruikt als zichtwerk.
OSB platen trekken water aan en als ze nat worden gaan ze vervormen. Bij het toepassen van deze platen is het belangrijk om het niet in vochtige ruimtes te gebruiken. Een advies is om het daarnaast ten alle tijde goed te laten ventieren. Als de platen eenmaal nat zijn geweest zijn ze niet goed meer te gebruiken.
Wil je de OSB plaat beitsen voor buiten? Dan kies je voor Tenco Douglasbeits Transparant. Dit is een milieuvriendelijke beits op acrylbasis met water als oplosmiddel. De beits biedt een goede bescherming tegen alle weersinvloeden, omdat het waterafstotend en UV-bestendig is.
De prijs van fins vuren underlayment 18mm is 18,72 per m². Voor radiata pine underlayment ben je het minste kwijt; voor de halve plaat van 244x61 cm betaal je 17,33 per m². De hele platen underlayment radiata pine 18 mm hebben dezelfde prijs per vierkante meter.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Het underlayment wordt dan vaak gebruikt voor staanders en liggers, omdat dit een plaatmateriaal is is het breder dan steigerhouten planken. Maar ook achterwanden kunnen er van gemaakt worden. Een veelzijdig product en perfect als je op zoek bent naar een warme uitstraling voor je project binnenshuis.
Belangrijk bij underlayment platen is namelijk dat de verf of lak voldoende vochtregulerend dient te zijn. Als dit niet zo is, kan er op de platen schimmel ontstaan. Verder dient de lak of verf die bij underlayment of fineerplaten gebruikt wordt, in hoge mate hechtend te zijn.
Met een beits als bijvoorbeeld greywash of whitewash kan je underlayment een verweerd uiterlijk geven. Dit is met name mooi bij underlayment van vurenhout, wat van hetzelfde is materiaal is gemaakt als steigerhout. Beitsen als greywash en whitewash zien eruit als een waas die over het materiaal heen ligt.