Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Spirits boven 25%: > 3 jaar
Spirits als vodka, rum, gin, jenever en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
De juiste verhouding is 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). Zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt, kun je experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, totdat je jouw favoriet hebt ontdekt! Lees ook alles over de perfecte garnering voor jouw gin-tonic.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
De smaak kan minder van kwaliteit worden en/of er komt bezinksel in de drank.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Alles met een laag alcoholpercentage moet voor het grootste deel in de koelkast worden bewaard; terwijl dranken met een hoog alcoholgehalte meestal prima op de plank zitten. Bewaar het daarom in de koelkast.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Je reactievermogen gaat achteruit, je begint jezelf te overschatten en kunt misselijk worden. Als je veel drinkt, kun je een black-out krijgen, waardoor je je later niet meer herinnert wat er is gebeurd. Ook kun je bewusteloos raken of zelfs een hartstilstand krijgen.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
De houdbaarheidsdatum kunt u bij flessen vinden op de zijkant van de dop; bij blikjes staat de houdbaarheidsdatum op de onderkant van het blik. De houdbaarheidsdatum geldt uiteraard alleen zolang de fles of het blikje is afgesloten.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!