Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Uiteraard kun je honing als natuurlijk zoetmiddel gebruiken voor koekjes, cake of in de yoghurt. Maar hoewel honing gezond is, blijft het nog steeds een vorm van suiker. Ook honing kun je daarom niet onbeperkt eten!
Honing is net zo "ongezond" als suiker: feit
Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Honing werkt ontstekingsremmend en verzachtend en de huid geneest sneller en mooier. Inwendig versterkt honing het immuunsysteem, de darmen, het voedt je lichaam door de voedingstoffen en de darmvriendelijke bacteriën.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.
Stoelgangbevorderend. Honing werkt versterkend en versnellend op de darmbeweging. Een geregeld gebruik van honing leidt tot een regelmatige stoelgang.
Het Voedingscentrum meldt dat je lichaam honing verwerkt op dezelfde manier als suiker. Het antwoord op de vraag is dan ook: Nee, honing is niet gezonder dan suiker.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze 'normale' honing komt van de goedkope massaproductie.
Honing bestaat grotendeels uit suikers, nl. fructose en glucose, die even slecht zijn voor de tanden als gewone suiker (saccharose). De sporen van de micro-nutriënten die het bevat zijn zodanig laag dat deze nauwelijks belang hebben.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
1 Bescherming tegen ziektes en verlagen cholesterolgehalte
Net als een hoge bloeddruk en een laag gehalte van het 'goede' HDL-cholesterol. Uit onderzoeken blijkt dat het gebruik van honing LDL-cholesterol met 6 tot 11 procent kan verlagen. Daarnaast zou honing het 'goede' HDL-cholesterol verhogen met zo'n 2 procent.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, gaat de aftakeling van het ouder worden tegen. Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van.