Corona is een ontlading die geluid kan produceren. Dit geluid is vooral te horen bij vochtig weer zoals mist. Doordat stroom onderweg op de geleider een oneffenheid tegenkomt treedt de corona op. Het geluid dat dit teweeg brengt betreft een krakend, knetterend of knisperend geluid.
Elk stopcontact dat kan vonken, een ploffend geluid maakt, brandplekken heeft of heet aanvoelt, moet worden gecontroleerd door de plaatselijke brandweer om de veiligheid van alle bewoners en het gebouw zelf te garanderen.
Naast tikken en zoemen kan de omvormer ook een brommend geluid maken. Deze bromtoon ontstaat doordat het omvormproces van gelijkspanning naar wisselspanning onder een bepaalde frequentie gebeurd. Hierdoor kunnen delen van de omvormer beginnen met trillen.
Wanneer kinderen met speelgoed of hun vinger in het stopcontact zitten, kunnen ze een elektrische schok krijgen. Vaak is het een lichte schok en is een kind alleen geschrokken. Maar in sommige gevallen kan het leiden tot brandwonden of spierscheuren.
Knetteren van ene schakelaar kan bv zijn dat er slecht contact is tussen kabel en schakelaar, maar ook door vervuiling in de schakelaar. Bij een collega hadden ze gezandstraald, er was een deel in de schakelaar gekropen, waardoor die meestal goed werkte, maar soms begon te knetteren.
Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus een gevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden. Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand.
Dat kan prima, de meeste stopcontacten hebben 'dubbele aansluiting', elk draad heeft 2 aparte gaatjes voor de kabels.
Onder stroom staan lijkt iets onschuldigs maar er kunnen grote onderhuidse letsels optreden. Dit door ontstaan van hitte en samentrekken van spieren. Letsels die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld: brandwonden, botbreuken, bewusteloosheid of een hartstilstand.
De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel. Het gewaarworden van een elektrische schok is per persoon verschillend en varieert sterk door verschil in huidweerstand. Slechts een heel beperkte stroom (in de grootteorde van milliampères) kan voldoende zijn om waargenomen te worden.
Elektrocutie kan ernstige letsels als botbreuken, luxaties, en neurologische en vaatschade veroorzaken. Huisartsen krijgen weinig patiënten met elektrocutieletsel op hun spreekuur en daarom herkennen ze bijkomende problemen vaak niet.
Zo kunnen allerlei apparaten in huis de oorzaak zijn van de geluidshinder, zoals een koelkast, de afwasmachine of de droger. Maar ook kan het geluid veroorzaakt worden door een cv-installatie, ventilator of afzuigingssysteem of een externe oorzaak hebben.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken.
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.
Omdat je elektriciteit (als het goed gaat) niet kan zien, ruiken en horen, is het een moeilijk te bevatten techniek. Toch zijn wij de laatste 100 jaar steeds meer gaan vertrouwen op elektrische energie. Een goed en minder prettig voorbeeld is een algemene stroomstoring.
Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan.
Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om). Zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat, kun je eerste hulp verlenen.
Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen.
welke weg de stroom door het lichaam volgt, bijvoorbeeld tussen de vingers van dezelfde hand, van hand tot hand of van hand tot voet. de duurtijd van het contact: bijvoorbeeld slechts enkele milliseconden (bijvoorbeeld wanneer een snelle beveiliging ingrijpt), tot een onbepaald lange duur.
Je spieren ontspannen zich, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.
Waarom krijg je een statische schok? Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
: Gevolgen van elektriciteitsongevallen. Algemeen: gegeneraliseerde pijn, vermoeidheid, bewegingsbeperking, contracturen, pruritus, spierspasmen, hoofdpijn, migraine, nachtzweten, koorts, gewrichtsstijfheid. Huid: brandwonden.
Doorlussen of -lassen is simpel gezegd het doorverbinden van elektriciteitsdraden. Dit zie je goed aan een kroonsteentje wanneer je een lamp ophangt. De draden uit de muur stop je in het kroonsteentje, samen met de draden van de lamp. Door verbinding te maken krijgt de lamp stroom.
Bij een dubbel stopcontact moet op elke klem een doorverbinding komen van dezelfde kleur naar de nieuwe wandcontactdoos. De doorverbindingen voer je door gaten in de tussenschotten door. Zorg dat de draden niet klem komen te zitten.
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen.