Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Ziek worden door hondenpoep
U zou het misschien niet zo snel verwachten maar hondenpoep is ook erg gevaarlijk. De uitwerpselen kunnen ziektes verspreiden die vooral voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. In hondenpoep kunnen eitjes van spoelwormen zitten. Als u deze eitjes binnenkrijgt, kunt u goed ziek worden.
Ga als je moet
Aandrang is het gevoel dat je moet poepen. Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting. En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc.
Het braaksel kan steeds meer op ontlasting gaan lijken (fecaal braken). Door de ophoping van voedsel (meestal in vloeibare vorm) en gas zwelt de buik op. Er komt geen ontlasting meer en ook worden geen winden meer gelaten.
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.
Voordat je moet braken ben je vaak misselijk.Ook kan je bleek worden, beginnen te zweten, kokhalzen of meer speeksel afscheiden. Braken wordt door vrijwel iedereen als zeer vervelend ervaren.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
We poepen bijna 4.000 kilo in ons leven
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten.
Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen. Als een kind op aandrang reageert en vraagt om een luier of zich terug trekt om te poepen, is het in principe gewoon zindelijk. Deskundigen spreken van het “toilet weiger syndroom” als de angst langer dan een maand duurt.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Heb je ooit overwogen je eigen poep te eten? Ik wel, nu uit een in The Lancet gepubliceerde studie blijkt dat de stoffen in onze poep niet schadelijk zijn maar nuttig. Het goedje zit barstenvol eicosanoïde lichaamsstoffen. Die bevorderen de intercellulaire uitwisseling van informatie.
Poep eten wordt meestal niet gezien als een goed idee, maar soms is poep een ware delicatesse. In sommige delen van Groenland worden de uitwerpselen van een patrijs als delicatesse gegeten – op plekken waar de voedselvoorzieningen schaars zijn worden de vreemdste dingen al gauw als haute cuisine bestempeld.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
het wegblijven van ontlasting en winden;geen darmbewegingen en geen darmgeluiden, er is sprake van een “stille buik”.
Een maaghevel is een slangetje dat via de neus wordt ingebracht.Deze eindigt in de maag. Aan dit slangetje kunt u een opvangzak bevestigen. Zo kan de inhoud van de maag erin lopen.
3 Gemiddeld zitten we per dag iets meer dan een kwartier op het toilet en per jaar brengt de gemiddelde Nederlander 4,5 dag door op het toilet. Op een mensenleven houdt dat in dat we bijna een jaar van ons leven doorbrengen in het kleinste kamertje (360 dagen).
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Dít zegt een expert erover. In de ochtend poepen is heel gewoon, vertelt gastro-enteroloog Ali Rezaie aan gezondheidsplatform Well+Good. Je hebt de hele nacht niet gegeten en tijdens die periode van vasten wordt de inhoud van je dunne darm naar je dikke darm verplaatst.
Ziet je grote boodschap eruit als een maïskolf, beetje zacht en gebobbeld? Prima. Wie het echt goed wil doen draait een worst. Goede poep kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur.
Voelt u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet. Zorg dat u ontspannen op het toilet zit, de kleding goed naar beneden en uw voeten op een voetenbankje of opstapje. De knieën moeten iets hoger zijn dan de heupen, de rug is dan bol. Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de reflex om te ontlasten kan beginnen.
Als het helderrood is, is er sprake van een plotse hevige bloeding.Als het teerachtig zwart is, is er sprake van een langzame bloeding. Oorzaken van bloed braken zijn: Spataders van de slokdarm.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Je kunt er behoorlijk van schrikken, maar vaak is het juist een goede zaak. Braken zorgt er namelijk voor dat stoffen die niet in je lichaam thuis horen, door de maag weer naar buiten worden gebracht. Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten.