Ook gehoorverlies is een mogelijk gevolg van chronische stress. Hoe dat precies komt? De oorzaak moeten we zoeken bij de werking van het oor, specifiek de
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Voor meer informatie over tinnitus oorzaken zie ook: www.kno.nl.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts. De huisarts zal met een lampje in je oren kijken.
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Hartkloppingen door stress is een symptoom dat regelmatig voorkomt bij mensen met een burn-out. Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om te kunnen herstelen van stress. Gebeurt dat niet, dan pleeg je roofbouw op jezelf en kan het je zomaar overkomen dat hartkloppingen je zelfs overvallen in rust.
Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag. Dit is ook het geval wanneer oorsuizen wordt veroorzaakt door een vernauwd bloedvat bij de gehoorgang.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose.Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Tinnitus en nekklachten
Sommige problemen in de nek zorgen voor tinnitus. Vaak komt dit uit de eerste en tweede halswervel, bijvoorbeeld door letsel van een nekhernia. Daarnaast kunnen triggerpoints in de nek de oorzaak zijn van tinnitus. De meeste problemen in de nek ontstaan door een slechte houding.
Onder mensen met tinnitus worden vaker psychische problemen gevonden dan onder mensen zonder tinnitus, maar er is weinig bekend over de oorzaak-gevolgrelatie.
Uit onderzoek is gebleken dat het bij mensen met tinnitus na aan- vang van de klachten maanden tot soms jaren (gemiddeld ander- half jaar) duurt voordat ze aan de tinnitus gewend zijn en er in vergelijking met het begin veel minder tot zelfs geen last van hebben.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
Is het eigenlijk wel eens echt stil? Zelfs op het stilste plekje op aarde, de zogeheten 'dode kamer' van de universiteit van Minnesota, is het niet stil. Want als de omgeving geen geluid meer maakt, hoor je de eigen hartslag, het gerommel van je ingewanden, zelfs het bloed door je aderen stromen.
Mensen met tinnitus horen geluid dat er eigenlijk niet is. Het gaat om aanhoudend geruis, gerinkel, gepiep of gebonk. Oorsuizingen zijn vaak van voorbijgaande aard en kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een te hoge druk zoals in een vliegtuig. Ze kunnen zelfs veroorzaakt worden door een teveel aan alcohol.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Wat kun je doen tegen stress? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Ons lichaam heeft rust nodig om ervoor zorgen dat het niet overbelast raak. Ook onze oren hebben dus af en toe ook nood aan een pauze. Bent u naar een concert geweest of naar een discotheek? Dan is de kans groot dat de haartjes op uw trommelvlies -zelfs met de juiste gehoorbescherming- overprikkeld zijn.
Schade aan je oren
Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over. Maar het kan ook een blijvende piep of ruis worden.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
De bloeddruk varieert gedurende de dag. 's Nachts is de bloeddruk het laagst. De bloeddruk stijgt 's morgens bij het ontwaken en daalt in de loop van de dag. Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn.