De stomerij is perfect voor het verwijderen van vlekken en geurtjes. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes verwijderen vlekken weleens, maar dat gaat vaak ten koste van je kleding. Het is een beter idee om je kledingstukken toe te vertrouwen aan een professionele stomerij die kundig de vlekken en geurtjes verwijdert.
Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer. Het stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen.
Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in een organisch oplosmiddel (chemisch reinigen) of in water. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient ter verwarming van de reinigingsmachines en voor het afwerkingsproces (persen en strijken).
Kijk dan naar de soort vlek en de soort stof. Zitten er vetvlekken in, door bijvoorbeeld olie of make-up, dan is stomen de beste optie. Ongeacht te stof. Delicaat: voor wol, leer en zijde kun je beter naar de stomerij.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Natuurlijke vezels zoals zijde en wol behouden hun schoonheid als ze gestoomd worden, maar krimpen, verwringen en verliezen zelfs kleur als ze in water worden gewassen. Synthetische vezels, zoals polyester, reageren ook goed op stomen. Terwijl ze olievlekken kunnen behouden na het wassen in water.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Een kledingstomer is een ideale manier om kreukels uit kledingstukken van synthetische materialen, zoals polyester, te halen! Als je synthetische stoffen strijkt, moet je goed opletten dat de stof niet smelt. Bij stomen heb je dit probleem niet.
Wordt er dan geen stoom meer gebruikt in een stomerij? Jazeker wel, maar niet als reinigingsmethode. Dus niet als techniek om kleding of meubelstof te reinigen. Stoom wordt alleen gebruikt tijdens het strijken van je kleding nadat de kleding chemisch is gereinigd.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Stoom dringt gemakkelijker en dieper door tot in de vezels van stof dan bijvoorbeeld water. Hierdoor bereik je een schoner resultaat dan bij een reguliere wasmachine. Door het gebruik van stoom slijt kleding minder snel. Bij reguliere wasprogramma's met water kunnen er gaatjes in kleding ontstaan.
Je kan leer stoom reinigen zonder het risico te lopen dat je het materiaal beschadigt – maar houd daarbij in gedachte dat dit een goede manier is om van bacteriën en oppervlakkig vuil af te komen, maar dat je hardnekkige vlekken apart zal moeten verwijderen om het materiaal gezond te houden.
Verder beschouwt de overheid onder meer bakkers, slagers, groenteboeren, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens, wasserijen, stomerijen en groothandels als essentieel. Kortom: alle zaken die in een (eerste) levensbehoefte voorzien.
Jumbo Stomerijservice
Veel Jumbo winkels hebben een stomerijservice. Vakbekwame medewerkers reinigen je kleding met behulp van de nieuwste machines. Alle benodigde vergunningen zijn in huis en we voldoen aan alle Europese milieueisen. Je kleding is bij Jumbo dus in goede handen.
Dekbedden stomen
Toch is het belangrijk om één keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen. Zo blijft u slapen onder een schoon en fris dekbed.
Is uw jas vuil? Stomerij Centra zal uw jas stomen of reinigen. Jassen zijn meestal gemaakt speciale stoffen. Deze zijn doorgaans niet geschikt voor in de wasmachine.
Wat is stomen bij verkoudheid? Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten.
Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin, dit is alleen niet het geval als de kleding niet gestoomd mag worden. Dan is het slechts een cirkel met een kruis er doorheen.
Wasmachines met stoomfunctie
Voordeel is dat het wasgoed hierdoor minder gekreukt uit de trommel komt en strijken makkelijker gaat. Daarnaast doodt stoom 99,9% van de bacteriën en verwijdert het nare luchtjes. Hierdoor wordt het wasgoed hygiënisch schoon en weer lekker fris.